Erişilebilirlik

Yemen'de Siyasi Çalkantı Sürüyor


Yemen'de Siyasi Çalkantı Sürüyor
Yemen'de Siyasi Çalkantı Sürüyor

Yemen’de birçok kentte binlerce kişi Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in yargılanması talebiyle sokaklara döküldü. Salih geçen hafta 33 yıllık iktidarını sonlandıran bir anlaşma imzalamıştı. Batılı ülkeler ve Yemen’in komşularıysa ülkedeki siyasi istikrarsızlığın terör örgütleri tarafından istismar edilmesinden korkuyor.

Yemen’in başkentinde Cuma namazından sonra binlerce kişi Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e istifası karşılığında verilen dokunulmazlık hakkını protesto etmek için sokaklara döküldü.Protestoculardan biri şunları söyledi:

“Anlaşmada karşı olduğumuz madde, Körfez İşbirliği Konseyi’nin Salih’e tanıdığı yargıdan muaf olma hakkı. Bunu istemiyoruz. Bu hak Salih’in elinden alınıncaya kadar protestolar devam edecek.”

Sana’da Salih’e destek veren gösteriler de düzenleniyor. Yerel medyaya göre güvenlik güçleriyle ordudan ayrılan askerler arasında çatışma çıktı.

Devlet Başkanı Salih’in imzaladığı anlaşma, 30 gün içinde görevden ayrılmasını ve yetkilerini yardımcısına devretmesini öngörüyor.

Anlaşmayı hazırlayan Körfez İşbirliği Konseyi, bu gelişmeyi büyük bir ilerleme sayıyor.

Ancak IHS Global Insight düşünce kuruluşundan Gala Riani’ye göre anlaşmayla ilgili birçok soru işareti var:

“Sorunlardan biri elbette ki Salih’in ismen devlet başkanı olarak kalması. Sanaa’da beş kişi çatışmalarda öldü. Bundan hemen sonra Devlet Başkanı Salih olayı kınayan ve soruşturma açılacağını bildiren bir açıklama yaptı. Bu durum, Salih’in nasıl bir güç ve yetkiye sahip olduğuyla ilgili soruları akla getiriyor.”

Salih’in anlaşmayı imzalamasını televizyonda izleyen binlerce protestocu sokaklara döküldü. Ancak Riani, birçok güçlü kurumun Salih’e sadık kaldığını söylüyor:

“Salih, siyasete karışmak için oğlunun başında olduğu Cumhuriyet Muhafızları dahil bu kurumları kullanacak mı sorusu soruluyor.”

Batılı ülkeler Yemen’deki olanları yakından izliyor. İki yıl önce Noel günü Northwest Havayolları’na ait Detroit uçağını bombalamaya çalışan Ömer Faruk Abdülmuttalip’in Yemen’de eğitim aldığı tahmin ediliyor.

Amerika, Yemen’deki El Kaide hedeflerine düzenli olarak insansız uçaklarla saldırıyor. Eylül ayındaki saldırıda Amerika’nın El Kaide’nin propagandacısı olmakla suçladığı Enver El Avlaki öldürülmüştü.Gala Riani şöyle konuşuyor:

“Amerika bile artık Yemen’le çok uğraşmak istemiyor. Amerika’nın Yemen’de istediği, işbirliği yapabileceği siyasi bir liderlik oluşması. Salih zamanında bu ilişki kurulmuştu. Amerika şimdi de kendisiyle işbirliğine istekli, terörle mücadele operasyonlarına izin verecek yeni bir lider istiyor.”

Riani Arap Yarımada’sında El Kaide gibi terör örgütlerinin daha fazla destek toplamak için Yemen’deki siyasi bölünmeleri istismar etmek istediğini söylüyor.



XS
SM
MD
LG