Erişilebilirlik

Yemen'de Şii İsyancılarla Anlaşma


Yemen'deki Şii isyancıların lideri Abdül Malik El Houthi televizyonda konuşurken
Yemen'deki Şii isyancıların lideri Abdül Malik El Houthi televizyonda konuşurken

Evi isyancılar tarafından kuşatılan Cumhurbaşkanı Mansur Hadi isyancı grubun karşı çıktığı anayasa değişikliği önerisini geri çekti ve üyelerine tüm devlet kuruluşlarında görev alma hakkı tanıdı

Yemen Cumhurbaşkanı Abd-Rabbu Mansur Hadi evini kuşatan Şii isyancılarla anlaşmaya vardığını açıkladı.

Hadi’nin isyancıların karşı çıktığı anayasa değişikliği önerisini geri alması üzerine isyancılar da başkent Sanaa’da mevzilendikleri yerlerden çekilmeyi ve Cumartesi günü kaçırdıkları üst düzey bir yetkiliyi serbest bırakmayı kabul etti.

Anlaşmaya göre Yemen cumhurbaşkanı Şii isyancılar ve güneydeki ayrılıkçı Hirak grubu üyelerinetüm devlet kuruluşlarında görev alma hakkı da tanıdı.

Salı günü başkanlık sarayına giren Şii isyancılar Cumhurbaşkanı Hadi’nin evini de kuşatmış ve dışına korumalar yerleştirmişti.

İran tarafından desteklenen Şii isyancılar başkent Sanaa’da Çarşamba günü kilit noktalarda mevzilenmeye devam ederek kontrolu arttırmış bulunuyor.

İsyancıların lideri Abdül Malik El Houthi anlaşma öncesi televizyonda yaptığı konuşmada Yemen’de yolsuzluk ve totaliter yönetime son verilmesini istediklerini belirtti. El Houthi, hükümetin devrilmesi çağrısı yapmadı ancak talepleri yerine gelmezse hükümete karşı yeni eylemlere geçecekleri uyarısında bulundu.

Öteyandan güneydeki Aden kentinde yetkililer isyancıların Hadi yönetimi ve ülke egemenliğine yönelik saldırılarını protesto için hava alanını kapattı.

Eylül ayından beri başkent Sanaa’nın büyük bölümü Şii militanların kontrolu altında bulunuyor.İsyancılar Pazartesi sabahı devlet televizyon kanalı ve resmi haber ajansını da ele geçirmişti.

Sanaa ve diğer bölgelerdeki çatışmalar uzun süredir devam ediyor. Şii isyancılar Yemen ordusunun yanısıra Sünni aşiretler veEl Kaide militanlarıyla da savaşıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG