Erişilebilirlik

Yemen'de Halk Devlet Başkanını Seçmek İçin Sandık Başına Gitti


Körfez ülkelerinin hazırladığı anlaşma uyarınca seçimlerin tek adayı eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in yardımcısı Abid Rabbo Mansur Hadi
Körfez ülkelerinin hazırladığı anlaşma uyarınca seçimlerin tek adayı eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in yardımcısı Abid Rabbo Mansur Hadi

Yemenli seçmenler 33 yıldan sonra ilk devlet başkanlarını seçmek amacıyla sandık başına gitti.

Ancak seçimlerde adaylığını koyan tek kişi, eski Devlet Başkanı Ali Abdulllah Salih’in yardımcısı Abid Rabbo Mansur Hadi. Tüm seçmenlere sandık başına gitme çağrısında bulunan Salih, seçimlerin ülkeyi barış ve istikrara taşıyacak dönemeç olduğunu söyledi. Ali Abdullah Salih’in 33 yıl süren diktatörlüğü, daha önce üç Arap ülkesinde yaşandığı gibi Yemen’de geçen yıl başlayan ayaklanmaların ardından sona ermişti.

Salı günkü seçim, Körfez İşbirliği Örgütü’ne üye ülkelerin üzerinde çalıştığı anlaşmanın sonucu. Amerika’nın da destek verdiği anlaşma Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in görevini yardımcısı Hadi’ye devretmesini öngörüyordu.

Salih’in iktidardaki partisi ve muhalefet koalisyonunun vardığı uzlaşma sonucu Hadi’nin tek aday olması kararlaştırıldı. Ancak seçimin sonucunun önceden belli olmasının katılım sayısını etkileyebileceği bildiriliyor. Bunun da Hadi’nin meşruiyetini tehlikeye düşürmesinden kaygı duyuluyor.

Başkan Barack Obama, Hadi’ye destek verdiğini bildirirken, Yemen’in siyasi geçiş sürecinde diğer Arap ülkelerine barışçı bir örnek olabileceğini açıkladı. Açıklama başkent Sana’yı ziyaret eden Obama’nın terörle mücadele temsilcisi John Brennan tarafından Yemenli yetkililere iletildi.

Yemen’in siyasi geleceği hala belirsiz. Amerika’da tedavi gören Salih, yeniden ülkesine dönüp siyasete devam edeceğini bildirirken, ülke güneyde El Kaide militanları, kuzeyde de Şii ayaklanmasıyla mücadele ediyor.

Pazartesi günü Aden’de bir seçim merkezine bombalı saldırı düzenlendi, yakındaki çatışmada da bir asker öldürüldü.

Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen, bir yıl süren siyasi istikrarsızlığın ardından bu kez yetki boşluğuna düşmüş durumda.

XS
SM
MD
LG