Erişilebilirlik

Yemen'de El Kaide Tehdidi Korkutuyor


Yemen’de son siyasi değişime rağmen uzmanlara göre el-Kaide ile ilişkili militan gruplar hükümet için büyük tehdit oluşturuyor. Ülkede karışıklığın devam etmesi Batılı hedeflere yönelik el-Kaide saldırıları tehlikesini arttırıyor.

Bu, el-Kaide’nin en büyük saldırılarından biriydi. Militanlardan ele geçirilen video grubun roketatarlar. otomatik silahlar, ağır cephane ve makineli tüfek takılı araçlarla silahlandıklarını gösteriyor.

Celal Baledi, el-Kaide ile ilişkili Ensar el-Şeriya adlı grubun lideri. Ensari, "Bugün kardeşlerimiz bir topçu ve roket birliğine saldırdı ve allahın izniyle bölgeyi tümüyle kontrol altına alarak altı katyuşa roket rampası, altı top ve dört tank ele geçirdi," diyor.

Amerikan ordusu Yemen kuvvetlerini el-Kaide üyesi teröristlerle mücadele için eğitti.

Ancak uzmanlara göre Yemen kuvvetleri özellikle ülkenin güneyinde militanların artan direnişiyle karşı karşıya.

American Enterprise Enstitüsü’nde uzman Katherine Zimmerman, "Askerler üzerinde moral bozucu etki yapmasından korkuluyor. Özellikle eğer askerler, ordunun el-Kaide ile mücadeleden çok başkent Sana’daki siyasi gelişmelerle ilgilendiği duygusuna kapılırlarsa bu çok kötü olur," diyor.

Yemen, devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in istifasını isteyen hükümet karşıtı gösterilerin başladığı geçen yıldan beri karışıklık içinde.

Şubat ayında devlet başkanlığı görevini yardımcısı Abid Rabbo Mansur Hadi devraldı ve teröristlerle mücadele sözü verdi: "El-Kaide’ye karşı savaşa devam etmek ulusal ve dini bir görevdir. Bu savaşı kazanmak, Abyan’dan kaçan halkın evlerine dönmesini sağlayacaktır."

Güneydeki Abyan ilinde binlerce kişi çatışmalardan kaçarak Aden kentindeki kamplara sığındı. Aden çöp dolu caddeleri, kapanmış dükkanlarıyla ekonomik çöküntü içinde.

El-Kaide korkusu, halkın evlerine dönmesini önlüyor. Bunlardan biri de Salim Nasır: "Hep evime dönmek istiyorum ama militanların kontrolundaki Abyan şimdi çok tehlikeli bir yer."

Uzmanlar, durumun el-Kaide’nin lehine gelişmesinden kaygı duyuyor.

Jamestown Vakfı uzman Jeb Boone bunlardan biri: "Yemen’in el-Kaide’ye karşı üstünlüğü ele geçirip geçiremeyeceğini zaman gösterecek. Ülkedeki siyasi karışıklığa baktığınızda bu hiç de kolay görünmüyor."

Son yıllarda Yemen’de üslenen el-Kaide, Amerika’ya giden üç uçağa bomba yerleştirmeyi başardı.

Uzmanlara göre militanlar Yemen’de ne kadar başarılı olursa Batı için tehlikeleri de o kadar artacak.

Katherine Zimmermann da bu görüşte: "Eğer el-Kaide tekrar uluslararası saldırılar düzenlemeye yönelirse bunlar için Yemen’de daha iyi bir altyapı bulacak. Esas tehdit de bu."

Ve bu altyapının giderek güçlendiği görülüyor.

XS
SM
MD
LG