Erişilebilirlik

Yemen’de İntihar Saldırısında 26 Kişi Öldü


Yemen'n yeni Devlet Saşkanı Abdurabbu Mansur Hadi
Yemen'n yeni Devlet Saşkanı Abdurabbu Mansur Hadi

Hadramawt kentinde meydana gelen olayda birçoğu ağır olmak üzere onlarca kişi de yaralandı

Hadramawt kentinde meydana gelen olayda birçoğu ağır olmak üzere onlarca kişi de yaralandı.

Bu arada başkent Sana’da yeni Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi yemin ederek göreve başladı. Yemin törenine Amerika’da tedavisi süren eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih de katıldı.

Eskiden Salih’in yardımcısı olan Hadi, Salı günü yapılan seçimlere tek aday olarak katılmış ve oyların %99’unu alarak devlet başkanı seçilmişti. 67 yaşında olan Hadi’nin ailesi Güney Yemen’den.

Yemen’de, iki yıl içinde, yeni anayasa hazırlandıktan ve silahlı kuvvetler içinde yapısal değişiklikler tamamlandıktan sonra seçimlere gidilecek.

33 yıl görevde kalan eski devlet başkanı Salih, geçen yılki hükümet karşıtı gösterilerde ağır yaralanarak tedavi için önce Suudi Arabistan'a sonra Amerika’ya gitmişti.

1990 yılına kadar Kuzey ve Güney Yemen adıyla iki ayrı ülke olan Yemen, yıllardır güneyde ayrılıkçı gruplar, kuzeyde Şiiler ve ülke genelinde el Kaide militanlarının şiddet eylemlerine sahne oluyor.

Şii-Sünni gerilimi, Güney Yemen’in tekrar bağımsızlık istemesi ve ek Kaide’nin Yemen’i eylemleri için merkez seçmek istemesi ülkede barış ve istikrarı tehdit ediyor.

XS
SM
MD
LG