Erişilebilirlik

Yemen'de Askeri Üsse Saldırı


Yemen'de Askeri Üsse Saldırı
Yemen'de Askeri Üsse Saldırı

Yemen’de hükümet karşıtı aşiret üyeleri Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e sadık birliklerin elindeki bir üssü ele geçirirken bir komutanı öldürdü, 30 askeri esir aldı.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada saldırının Pazartesi günü başkent Sanaa’nın kuzeyindeki bir üsse düzenlendiği belirtildi.Aşiret üylerenin üssü ele geçirirken Cumhuriyet Muhafızları ordusu komutanlarından Ali el-Keleybi’yi öldürdüğü bildirildi. Yetkililer çatışma sırasında dört aşiret üyesinin de öldürüldüğünü açıkladı.

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Pazar günü seçimler yoluyla barışçı yönetim devri gerçekleştirmeye kararlı olduğunu açıkladı ancak çekilme sözü vermedi.

Salih, ülkeye dönüşünden sonra yaptığı ilk televizyon konuşmasında Körfez İşbirliği Konseyinin hazırladığı iktidar devri planını uygulayacağını vurguladı. Uzun süredir askıda olan plan Salih’in yetkilerini yardımcısına devretmesini öngörüyor. Salih konuşmasında muhaliflerini de ülkede kargaşayı teşvik etmekle suçladı.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Körfez ülkelerinin planını, krizi çözecek tek yol olarak tanımladı ve tarafları itidalli davranmaya çağırdı.

Salih’in konuşmasından birkaç saat önce başkent Sanaa‘da gösteri yapan büyük bir hükümet karşıtı gruba ateş açan ordu birlikleri bir kişiyi öldürdü, 18 kişiyi yaraladı.

Üç aydır Suudi Arabistan’da tedavi görmekte olan Yemen Devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in Cuma günü beklenmedik şekilde ülkesine dönmesinin ardında çatışmalar şiddetlenmiş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG