Erişilebilirlik

Yemen'de Anlaşma Bozuldu İddiası


Yemen ve müttefikleri, Suudi Arabistan’la Birleşik Arap Emirlikleri, Husileri iki bölgeden çekilme konusundaki anlaşmayı ihlal etmekle suçladılar.

Üç ülkenin BM temsilcileri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonia Guterres’e bir mektup yazarak Husilerden taahhütlerini yerine getirmesini istemesini talep ettiler.

Mektupta, “Geçen hafta Husilerin Salif ve Ras Issa limanlarından çekilmeyi aniden ve anlaşılamaz şekilde reddetmeleri kendilerinin aylarca yürüttükleri sürüncemede bırakma taktiklerinden sonra sürpriz olmadı” ifadelerine yer verildi.

İran destekli Husileri Yemen’den çıkarmaya çalışan üç ülke de Husi militanlarını, siperler kazmak ve askeri pozisyonlarını güçlendirmekle suçluyorlar.

Henüz Husilerden suçlamalarla ilgili bir açıklama yapılmazken Birleşmiş Milletler Sözcüsü, her iki tarafı da taahhütlerini yerine getirmesi konusunda uyardı.

Yemen ve İran destekli Husiler Aralık ayında ülkenin liman şehri Hodeyda’dan çekilme konusunda anlaşma sağlamışlardı.

Açlık ve yoksullukla mücadele eden Yemen’e tüm insani yardımlar bu liman şehri üzerinden girebiliyor.

Yemen hükümeti ve Suudiler önderliğindeki koalisyonsa Husilerin bu limandan İran’dan gelen silahları ülkeye almakla suçluyorlar.

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı verilere göre, geçtiğimiz dört yıl boyunca Yemen’de hükümet güçleri ile Husiler arasındaki yoğun çatışmalarda on binlerce kişinin öldüğü bu kişilerin arasında 17.770 de sivilin bulunduğu belirtildi.

Yemen’in liman kenti Hudeyde ve ülkenin batı sahillerinde geçtiğimiz Haziran ayından itibaren savaştan kaçan 685 bin kişinin de aralarında olduğu toplamda 3,3 milyon kişinin yerlerinden olduğu kaydedildi. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği verilerine göre de son yılda yerlerinden olan insan sayısının en az yarı yarıya arttığı kaydedildi. Ülkenin yarısından fazlası da açlık yüzünden ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG