Erişilebilirlik

Yemen Kongre'nin Gündeminde


Yemen Kongre'nin Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Yemen’deki karmaşık durum, Amerikan Kongresi’nde de sık sık gündeme geliyor. Arap Yarımadası’ndaki El Kaide örgütünün dini liderinin bir hava saldırısında öldürüldüğünü açıklamasından sonra Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu konuyu bir kez daha görüştü.

Suudi Arabistan’ın başı çektiği Arap koalisyonunun Yemen hükümet güçlerine saldıran Husi isyancılarına karşı operasyon başlattığı Yemen’de çatışmalar devam ediyor. Giderek kötüleşen durumun yanısıra Arap Yarımadası’ndaki El Kaide, dini lideri İbrahim El Rubaiş’in hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. El Rubaiş, Guantanamo’da tutulan teröristler arasındaydı.

Amerika’nın Yemen eski büyükelçisi Gerald Feierstein, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’na Amerika’nın tarafların müzakere masasına geri dönmesini istediğini söyledi: ”Siyasi çatışmaya müzakere yoluyla bir çözüm bulunursa Yemen Hükümeti’yle işbirliğine yeniden başlayabilir, hem Yemen, hem Amerika hem de tüm dünya için bir tehdit unsuru haline gelen El Kaide’yi ortadan kaldırabiliriz.”

Oturumun başkanı Cumhuriyetçi Ileana Ros-Lehtinen, Obama Yönetimi’nin hemen harekete geçmediği için Suriye’deki hataları Yemen’de de tekrarlama riskini göze aldığı uyarısında bulundu: ”Tıpkı Suriye gibi Yemen de bugün tam bir karmaşa içinde. Bunun temel nedeni İran’ın Yemen’e karışmasıdır.”

Aralarında Gerald Connolly’nin de bulunduğu bazı Demokrat Partili milletvekilleri Cumhuriyetçiler’in Yemen’deki istikrarsızlığın nedenini Başkan Obama’ya yüklemesini eleştirdi: ”Obama yönetimine özellikle Yemen konusunda yüklenmenin işe yarayacağını sanmıyorum.”

Bazı uzmanlarsa tüm dünya dikkatini İran’ın nükleer faaliyetlerine ve IŞİD’e çevirirken Yemen’de El Kaide’nin oluşturduğu tehlikeyi hafife almaması gerektiği görüşünde. Brian Katulis Amerika İlerleme Merkezi uzmanı.

Katulis, ”Arap Yarımadası’ndaki El Kaide örgütü, bugün hala Amerika’nın iç güvenliğine yönelik en büyük tehdittir. Yemen’deki karmaşa büyümeye devam edecek. Yoksul Yemen halkının karşı karşıya kaldığı insani felaket bence uzun vadede Amerika için ciddi bir sorun olacak” diyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Salı günü Yemen’deki insani durumun hızla kötüleşmesi üzerine Husi isyancılarına karşı silah ambargosu başlattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG