Erişilebilirlik

Yemen İçin Geçici Ateşkes Çağrısı


Sanaa'da Devlet Başkanlığı sarayı yakınlarında bekletilen bir tank
Sanaa'da Devlet Başkanlığı sarayı yakınlarında bekletilen bir tank

Rusya ve Kızılhaç, sivillere insani yardımların ulaştırılmasına ve yabancıların tahliyesine izin vermek için Suudi Arabistan’dan Yemen’deki Husi isyancılarına sürdürülen hava saldırılarına ara vermesini istedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü oturuma çağıran Rusya geçici ateşkes çağrısında bulundu. Rusya’nın sunduğu öneride Suudi Arabistan ve Sünni müttefiklerinin Yemen’deki Şii milislere düzenlediği hava saldırılarına “düzenli ve zorunlu” aralar vermesi isteniyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de Cenevre’den yaptığı çağrıda çatışmalara derhal son verilmesini, yardımların yerine ulaşmasının engellendiğini açıkladı. Ülkede insani durumun kritik bir aşamaya geldiğini bildiren Kızılhaç sözcüsü Sitara Jabeen, 50 tonluk tıbbi malzemenin Yemen’deki hastanelere gönderilmek üzere hazır bekletildiğini söyledi.

Güvenlik Konseyi’ne dönem başkanlığı yapan Ürdün’ün Birleşmiş Milletler temsilcisi Dina Kawar, Güvenlik Konseyi’nin Rusya’nın önerisini Pazartesi’ye kadar değerlendirmesini umduğunu söyledi.

Suudi Arabistan, bir haftadır diğer Arap ülkeleriyle birlikte Yemen’i ele geçiren ve uluslararası meşruluğu tanınan hükümeti deviren Husi isyancılarına karşı hava saldırıları düzenliyor. Hava saldırıları dün de (Cumartesi) başkent Sanaa’daki Husi mevzilerini hedef aldı.

Rusya’nın BM temsilci yardımcısı Vladimir Safronkov, Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, geçici bir ateşkesin Yemen’de mahsur kalan diplomat ve yabancı sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesini sağlayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre son iki haftada Yemen’deki çatışmalarda en az 519 kişi öldü, bin 700 kişi yaralandı. Ölenlerden kaçının savaşan taraflardan olduğu bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG