Erişilebilirlik

Yemen Devlet Başkanı Ayrılmayı Düşünmüyor


Yemen Devlet Başkanı Ayrılmayı Düşünmüyor
Yemen Devlet Başkanı Ayrılmayı Düşünmüyor

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih görevinden ayrılmayı düşünmüyor.

Bu hafta asilere katılan Genelkurmay Başkanı Ali Muhsin El Ahmar ile dün görüşen Salih, bugün başkent Sana’da taraftarlarına hitap etti.

Dünkü görüşmede, seçimlere kadar ülkeyi geçici bir sivil konseyin yönetmesi üzerinde durulduğu öğrenildi.

Başkent Sana’da, bugün, Salih'in istifasını isteyen hükümet karşıtı gruplar “Ayrılış Günü” adı altında büyük çaplı bir gösteri yapıyor. Başkentte rejim yanlısı gruplar da gösteri yaptığı için taraflar arasında çatışma çıkmasını önlemek için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Geçen hafta binaların çatılarına konuşlandırılan maskeli ve silahlı kişiler göstericilere ateş açmış 50 kişi ölmüştü.

Gösterilerin başında görev süresi 2013 yılında doluncaya kadar devlet başkanlığına devam edeceğini açıklayan Salih, daha sonra, bir yıl içinde istifa etmeyi önerdi.

Ancak muhalefet 32 yıldır iktidarda bulunan Salih'in derhal istifa etmesini ve siyasi ve ekonomik reformlar yapılmasını istiyor.

Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'den Yemen'e 16 bin adet tabanca gönderildiği yolundaki haberlerle ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Haberlerde, silahların Yemen'de hükümet dışı gruplara gönderilmek üzere Türkiye'den gemiye yüklendiği ve Mısır'a uğradıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri’ne götürüldüğü öne sürülüyordu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, "Bahse konu silah sevkiyatı girişimi, resmi makamlarımızca verilmiş bir izne dayanmamaktadır," dedi.

Ünal, Türkiye'nin çatışma yaşanan veya çatışma riski görülen ülkelerden silah siparişlerine ihtiyatla yaklaştığını belirtti ve silah ihracatının istikrarsızlık yaratabilecek nitelikte olmamasına özen gösterildiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG