Erişilebilirlik

Yemen'deki Saldırıyı IŞİD Üstlendi


Yemen’in başkenti Sana’da iki camiyi hedef alan üç intihar saldırısını bu ülkede faaliyet gösteren IŞİD’in kolu üstlendi. 126 kişinin öldüğü saldırıda 250’den fazla kişi yaralandı.

Cuma namazının kılındığı sırada hedef alınan Bedr ve el Haşhuş camilerinin ikisi de Şii’lere ait. Şii Husi milisleri bir süre önce kenti kontrolları altına almış ve Yemen hükümetini devirmişti. Ancak hükümet başkentin kontrolunu yitirmesine rağmen mücadelesini sürgünde devam ettiriyor.

Son dönemde bu tarz saldırıların hepsini, ilgisi olsa da olmasa da IŞİD üstleniyor. Ancak el Kaide’nin Yemen kolu bölgede daha faal. İki örgütünişbirliği içinde olup olmadığı bilinmiyor.

IŞİD Tunus’ta çoğu yabancı turist 23 kişinin öldüğü saldırıyı da üstlenmişti.

Devrik Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı Husi milisleri, güneyde Aden kentinde de, yeniden kontrolu ele almaya çalışan Devlet Başkanı Abdi Rabbu Mansur Hadi’ye bağlı milislerle çatışmaya girdi. Çatışmalarda Husiler dört milis, Hadi destekçileriyse iki milis kaybetti.

Husi milislerinin ev hapsinde bulundurduğu Devlet Başkanı Hadi bir süre önce kaçmayı başarmıştı. Husiler’in ittifak kurduğu Ali Abdullah Salih’se 2011’deki Arap Baharı ayaklanmaları sırasında devrilerek ülkeyi terk etti. Aden’e kaçmayı başaran Hadi, hükümetini oradan toparlamaya çalışıyor.

Hadi hükümeti aynı zamanda Birleşmiş Milletler, Körfez ülkeleri ve aralarında Amerika’nın da bulunduğu Batılı ülkelerin desteğini alıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG