Erişilebilirlik

Yemen'de Stratejik Askeri Üs Geri Alındı


Yemen’de sürgündeki Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye bağlı birlikler, önemli bir askeri üssü Husiler’den geri almayı başardı. Hadi, Husiler’in saldırısının ardından Mart ayında ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Suudi Arabistan’ın önderliğindeki koalisyonun hava desteğini de alan hükümete bağlı kuvvetler, son birkaç gündür devam eden çatışmalarda Aden’e 60 kilometre uzaklıktaki el Anad üssünü geri aldı. Ordu kaynakları çatışmalarda 70 Husi savaşçısının öldüğünü, çok sayıda Husi’nin de sağ ele geçirildiğini bildirdi. Ordu ve hükümet yanlısı milislerden de 24 kayıp olduğu açıklandı.

El Anad üssü yakın zamana kadar Amerika tarafından da kullanılan önemli bir istihbarat merkeziydi. Amerika ayrıca Arabistan yarımadasındaki el Kaide militanlarını hedef alan insansız hava uçaklarıyla düzenlediği operasyonları da bu üsten idare ediyordu.

Yemen’de hükümet yanlısı unsurlar, Suudi koalisyonunun düzenlediği hava saldırılarının yanı sıra, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gönderilen silah ve teçhizat yardımıyla, son dönemde Husi isyancılarına karşı ilerleme sağladı ve geçen ay Aden’i yeniden ele geçirdi.

Şii Husi milisleri, yaklaşık bir yıldır başkent Sana da dahil, Yemen’in önemli bölümünü hala denetimleri altında tutuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG