Erişilebilirlik

Yemen'de İnsani Yardım İçin Geçici Ateşkes


Sanaa'da Suudi bombardımanında oluşan enkaz
Sanaa'da Suudi bombardımanında oluşan enkaz

Suudi Arabistan’ın önderliğindeki koalisyon, Yemen’de yerel saatle bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girmek üzere insani amaçlı beş günlük ateşkes ilan etti.

Geçici ateşkes, Husi isyancıları tarafından devrilen sürgündeki Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin talebi üzerine ilan edildi.

Suudi Arabistan’a sığınan Hadi, cuma günü Suudi Arabistan Kralı Selman’a bir mektup göndererek, insani ve tıbbi yardımların dağıtılması amacıyla geçici ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Bununla birlikte koalisyon Şii Husi milisleri ya da onların müttefiklerinin ateşkesi bozacak bir girişimde bulunmaları durumunda karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu bildirdi.

Bu sabah (Cumartesi) Taiz kentine düzenlenen hava saldırısında en az 35 sivil hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletler Yemen’de koalisyon hava saldırılarıyla birlikte başlayan dört aylık çatışmalarda 3 bin 640’ı aşkın kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de Yemen’deki çatışmaların “emsalsiz bir düzeye” ulaştığını açıkladı. Komite, Taiz ve Aden’de şiddet olaylarının artmasının acil tıbbi yardımları engellediğini belirtti.

Suudi Arabistan’ın önderliğindeki koalisyon 26 Mart’ta, eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e destek veren Husi milislerinin mevzilerini bombalamaya başlamıştı.

BM’nin bu ayın başında ilan ettiği Ramazan ateşkesiyse hiç uygulanmadı. BM verilerine göre Yemen nüfusunun yarıdan fazlası, 13 milyon kişinin acilen gıda yardımına ihtiyacı bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG