Erişilebilirlik

Yemen'de Hava Saldırıları Devam Ediyor


Aden'in en büyük cephaneliğinde meydana gelen patlamanın ardından Cebel Hadid karargahı üzerinden yükselen dumanlar
Aden'in en büyük cephaneliğinde meydana gelen patlamanın ardından Cebel Hadid karargahı üzerinden yükselen dumanlar

Suudi Arabistan ve Arap devletlerinin Yemen’de Şii Husi milislerine düzenlediği hava saldırıları üçüncü gün de devam etti. Çatışmalar güneydeki Aden kentinde yoğunlaşırken, diplomatlar ve Birleşmiş Milletler çalışanları bölgeden ayrılıyor.

Hava saldırılarına perşembe günü başlayan Arap koalisyonu, başkent Sanaa ve Aden’de Husiler’e ait neredeyse tüm füze üslerini tahrip ederek Yemen hava sahasını kontrolü altına aldı.

Aden’de kaos havası olduğu, yağmacıların devlet binalarını talan ettiği, ordudan bazı askerlerin de Husi milislerine katıldığı bildiriliyor.

Yemen ordusu yetkilileri, Aden’de Husiler’in eline geçen bir cephanelikte meydana gelen patlamada ölenler olduğunu bildirdi. Fransız haber ajansının yine yetkililerden aldığı bilgiye göre hükümete bağlı Sünni milisler ve Husi isyancıları arasındaki çatışmalarda şu ana kadar 60’ın üzerinde kişi öldü, 200’ün üzerinde kişiyse yaralandı.

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz, Mısır’ın Şarm el Şeyh kentindeki Arap Birliği zirvesinde yaptığı konuşmada, Yemen’de güvenlik ve istikrar sağlanıncaya kadar hava saldırılarının devam edeceğini bildirdi.

Aynı zirvede konuşan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de, ülkesinin büyük bir bölümünü ele geçiren Husi isyancılarını, “İran’ın kuklası” diye niteledi.

Hadi zirvedeki konuşmasında Husi milislerini siyasi olgunluğa uymayacak şekilde davranarak, Yemen’e zarar vermekle suçladı. Husi milislerinin ilerleyişi karşısında ülkesinden kaçan devlet başkanı, suçlamalarını Tahran hükümetine de yöneltti ve İran’ın, Yemen’in ulusal egemenliğini ihlal ettiğini ve bölgesel bir kriz yarattığını savundu.

İran Husiler’e para ve eğitim yardımı yaptığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

Öte yandan Suudi Arabistan, hava saldırılarını başlatmadan hemen önce Deniz Kuvvetleri’ne ait gemileri Aden’e göndererek 86 yabancı diplomatı tahliye ettiğini bildirdi. Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki Arap devletlerinin Yemen’deki hava saldırıları üç günden bu yana devam ediyor.

Şarm el Şeyh’teki iki günlük zirvenin ağırlıklı gündemini Yemen’deki iç karışıklıklar oluşturuyor. Zirvede konuşma yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, çatışmalara uzun vadeli çözümü ancak BM’nin sağlayabileceği arabuluculuk çabalarının getireceğini savundu.

Yemen, 2012’de eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in bir halk ayaklanması sonucu devrilmesinden bu yana istikrarsızlıktan kurtulamadı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi de, Arap ülkeleri dışişleri bakanları tarafından sunulan ve bölgesel güvenlik tehditleriyle mücadele etmek için bir Arap askeri ittifakı kurulması yönündeki karar tasarısına destek verdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG