Erişilebilirlik

Yemen'de Çatışmalar Ateşkesin Bitmesini Beklemedi


Yemen’de geçici ateşkesin dolmasına bir gün kala Husi isyancıları ve devrik hükümet yanlısı askerler arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildiriliyor.

Taiz’de çıkan şiddet olaylarında en az 12 kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı. Devrik hükümete yakın kaynaklar Husiler’in sivil bölgeleri topçu ateşine tuttuğunu iddia ediyor.

Husiler, Suudi Arabistan’ın girişimiyle başlatılan beş günlük geçici ateşkese razı olmuştu. Suudi Arabistan da, ateşkes sonucunda Arap devletlerinden oluşan koalisyonla Şii Husi isyancılarının mevzilerini hedef alan hava saldırılarına ara verdi. Ateşkesle, çatışmaların mağdur ettiği sivil halka yardım ulaştırılması amaçlanıyor.

Bununla birlikte Suudi Arabistan Husiler’i ateşkesi defalarca ihlal etmekle suçladı.

Öte yandan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Yemen de dahil bölgenin mağdur halkına yardıma devam edeceklerini açıkladı. Tahran’ın Şii Husiler’e destek verdiğine inanılsa da bu desteğin boyutları açıklığa kavuşmadı.

Ancak Husi milislerinin isyanı ve Suudi Arabistan’ın Mart ayı sonundan bu yana Yemen’i havadan bombalaması sonucu tüm ülke dış dünyaya kapandı, yollar, köprüler ve havaalanları zarar gördü, limanlar kapandı. Milyonlarca Yemenli çatışmaların ortasında temel ihtiyaçlarından yoksun kaldı.

Suudi Arabistan’ın hava saldırılarını başlattığı Mart ayından bu yana Yemen’de bin 500’den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG