Erişilebilirlik

Yemen’de Ateşkes İçin İlk Adım


2014’ten bu yana iç savaşın sürdüğü Yemen’de çatışmanın tarafları İran destekli Husilerin elindeki Hudeyde liman kentinde ateşkes ve askerlerin bölgeden çekilmesi konusunda uzlaştı. Ateşkes uzlaşısı beş yıldır devam eden çatışmada BM öncülüğünde yürütülen barış çabalarındaki ilk önemli açılım.

Görüşmelerin yapıldığı İsviçre’de konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres İran destekli Husiler ve Suudi Arabistan destekli Mansur Hadi hükümeti arasındaki görüşmelerin bir sonraki turunda siyasi müzakereler için bir çerçevenin görüşüleceğini söyledi.

Yemen’e 2015 yılında müdahale eden Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona silah ve istihbarat sağlayan bazı Batılı ülkeler iki taraf üzerinde daha geniş bir ateşkesin önünü açabilecek güven arttırıcı önlemler konusunda uzlaşıya varılması için baskıyı artırmıştı.

2014 yılından bu yana devam eden çatışmalar Arap Yarımadası’ndaki en yoksul ülke olan Yemen’i kıtlık noktasına taşıdı. Dünya Gıda Programı Hudeyde’de varılan anlaşmanın 12 milyon Yemenli’ye gıda sağlanması için ihtiyaç duyulan önemli bir adım olarak niteledi.


Yemen’de başkent Sana dahil kasaba ve şehirlerin kontrolu Husilerde.

Birleşmiş Milletler temsilcisi Martin Griffiths her iki tarafın Yemen’in ithalatının ve yardım malzemelerinin ana giriş noktası olan limandan ve daha sonra da koalisyon güçlerinin sevkedildiği Hudeyde kentinden önümüzdeki birkaç gün içinde çekileceğini söyledi.

Husi güçleri tahıl ürünleri için kullanılan Salif ve petrol için kullanılan Ras Isa’dan da çekilecek.

Tarafların ateşkese uyup uymadığını bir koordinasyon komitesi takip edecek. Bu komitenin başkanlığını da Birleşmiş Milletler yapacak ve komite her hafta BM Güvenlik Konseyi’ne rapor verecek.

Hudeyde kentine uluslararası gözlemciler konuşlanacak ve bütün silahlı kuvvetler ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonraki 21 gün içinde tamamen geri çekilecek. Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen bir başka ortak komite de Yemen’in üçüncü büyük kenti olan Taiz’de insani koridor oluşturacak.

Suudi Arabistan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden bu yana Yemen savaşı ve bölgedeki faaliyetleri sebebiyle eleştirilerin hedefinde. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri liderliğindeki Sünni Müslüman koalisyon 2015 yılında Hadi hükümetini yeniden tesis etmek için iç savaşa müdahale etmiş ancak çatışmalarda taraflar birbirine karşı üstünlük sağlamayınca sahadaki durum tıkanmıştı. O nedenle Sünni Arap koalisyon maliyeti gittikçe artan bu savaştan çıkış yolu arıyor.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prens Halid bin Selman Yemen ateşkes anlaşmasının dünyada petrol tankerleri için en önemli rotalardan biri olan Kızıl Deniz’in güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacağını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dışişleri Bakanı Anwar Gargaş da tarafların ateşkes anlaşmasının, koalisyonun Hudeyde’de Husilere operasyonla uyguladığı baskının bir sonucu olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG