Erişilebilirlik

‘Yemen Büyük Bir Felaketin Eşiğinde’


Yemen’de yaşanan insani krizi çözmek için en üst düzey yetkilisini ülkeye gönderen Birleşmiş Milletler bölgede yaşanan acıları dindirmek için çare arıyor. Bir süredir incelemelerde bulunduğu Yemen’den dönen Birleşmiş Milletler İnsani İşler ve Acil Durum Yardım Koordinatörlüğünden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Yemen’in büyük bir felaketin eşiğinde olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, Yemen'deki insani şartların endişe verici bir şekilde kötüleştiğini belirtti. Yemen’de yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Lowcock, “henüz geç kalınmış değil” dedi.

Aden'deki uluslararası tanınan Yemen hükümeti yetkilileriyle ve Sana'daki yetkililerle toplantılar yaptığını kaydeden Lowcock, “taraflardan yardım operasyonlarına destek vermelerini istedim” dedi.

Lowcock, Yemen ziyaretinde sırasında birçok acı veren görüntülerle karşılaştığını belirterek, “Dört yıl önce çatışmaların arttığı ve hala korkunç koşullarda yaşadığı evlerinden kaçan aile fertleriyle tanıştım. Lahj’de, Hudaydah’da son zamanlarda giderek artan çatışmalarla yerlerinden edilen yüzlerce çaresiz aileye ev sahipliği yapan aşırı kalabalık bir kampı ziyaret ettim” dedi.

“Yemenli sivillerin çektiği acılara tanık oldum”

Lowcock, ülkenin felaket bir durumda olduğunu belirterek, “Yemenli sivillerin çektiği acılara tanık oldum” dedi. Yemenli sivillerin yiyecek, temiz suya ulaşamadığını yaralanan sivillerin de klinik veya hastanelere ulaşamaması nedeniyle tedavilerinin yapılamadığını kaydetti. BM Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, “Aden'de, yetersiz beslenmeden zayıflamış çocuklarla karşılaştım. İnsani yardım ulaştırabilirsek bu çocukların çoğunun iyileşmesine yardımcı oluruz. Ülkede ciddi bir insani yardıma ihtiyaç var. İnsanlar yokluklar içerisinde. Ülkede yaşanan bu acı insani durumu biraz iyileştirmek için 2019 yılında büyük bir finansman desteğine ihtiyaç var” dedi.

“Siyasi çözüm Yemen’deki krizi sona erdirir”

Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock yalnızca siyasi bir çözümün Yemen'deki krizi sona erdireceğini belirterek ülkede savaşan tarafların Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths tarafından düzenlenen barış görüşmeleri için İsveç'e gitmeyi planlamasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Birleşmiş Milletler, Yemen'de yaşanan savaş nedeniyle özellikle ülkenin son zamanlardaki yaşadığı ekonomik çöküşün ülkede şiddetli açlık ve yetersiz beslenmede büyük artışlara yol açarak çok büyük bir insani krize dönüştüğünü kaydediyor. BM üst düzey yetkilileri Yemen’deki durumu “dünyanın en büyük gıda güvenliği krizi” olarak tanımlıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG