Erişilebilirlik

Yellen’den Varlık Alımlarına Devam Sinyali


Amerika Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Janet Yellen dün Senato Bankacılık Komisyonu’nda soruları yanıtladı. Başkan Obama’nın Ben Bernanke’den boşalacak FED Başkanlığı’na aday gösterdiği Yellen’in adaylığı onaylanırsa, Yellen FED Başkanlığı görevine gelen ilk kadın olacak. Yellen, dünkü oturumda, Ocak ayında görevinden ayrılacak olan FED Başkanı Ben Bernanke’nin izlediği politikaları savundu ve ekonomi düzelinceye kadar aynı yolu izleyeceği mesajı verdi.

Mali krizden sonra %10’a çıkan işsizlik şimdilerde %7’lerde ve 2010’dan bu yana yedi milyon yeni iş sahası açıldı. Obama’nın FED Başkanlığı adayı Janet Yellen de ekonominin düzeldiği görüşünde.

Ancak Yellen’e göre, FED’e hala çok büyük görevler düşüyor. Bu yüzden de, faiz oranlarını düşük tutan gevşek para politikalarına devam etmek gerekiyor: “Ekonominin düzelmesi için bugün vereceğimiz destek, ileride normal para politikalarına dönüşün teminatı olacaktır.”

FED, her ay 85 milyar dolarlık varlık alımı yapıyor, bu şekilde kredi maliyetlerini düşük tutarak yatırım ve tüketim harcamalarını canlandırmayı hedefliyor. Ancak bazı çevreler bu politikanın işe yaramadığını ve ileride enflasyonu körükleyeceğini söylüyor.

Yellen, Senato Bankacılık Komisyonu’nun cumhuriyetçi üyelerinden Mike Crapo’nun soruları üzerine varlık alımlarının aşamalı olarak azaltılacağını tekrarladı: “Bu program sonsuza kadar devam edemez.”

Senatör Mike Crapo, “Şu anda programın ne zaman yavaşlatılacağına dair bir fikriniz var mı?” şeklinde konuştu.

Yellen, “Her toplantımızda bu seçeneği gözden geçiriyoruz. İstihdam piyasasında düzelme var, ama sürekli büyümeye işaret eden göstergelere de bakıyoruz, bunlarda da ilerleme bekliyoruz,” şeklinde konuştu.

Skype üzerinden konuşan finans uzmanı Mark Hamrick, her ne kadar eleştirilse de Yellen’in FED başkanlığının onaylanacağı görüşünde: “Şu anda belirsizlikleri çoğaltmak değil, bunları azaltmak zorundayız. Eğer, bazı Senatörler Yellen’in atanmasını geciktirirlerse, ekonomiye zarar vermiş olurlar.”

Uzmanlar, Yellen’in, demokratların kontrolundaki Senato’da yeterli oya sahip olduğu görüşünde. Piyasalar da Yellen’in adaylığına, yükselen endeksleriyle, olumlu tepki veriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG