Erişilebilirlik

Yellen Bernanke’nin Politikalarını Sürdürecek


Yellen Bernanke’nin Politikalarını Sürdürecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Amerikan Senatosunun, ay sonunda Merkez Bankası başkanlığından ayrılacak Ben Bernanke’nin yerine Janet Yellen’ı onaylamasıyla dünya ekonomisinin en güçlü kişilerinden biri haline gelen Yellen, Federal Rezerv Dairesi’nin ilk kadın başkanı oluyor

Uzmanlar, ekonomi profesörü ve Amerika Merkez Bankası (FED) Başkan Yardımcısı Janet Yellen’ın Ben Bernanke’nin ekonomiyi canlandırma çabalarını sürdüreceğini düşünüyor. Her ikisi de, faizleri düşük tutmak ve ekonomiyi teşvik etmek için FED’in uyguladığı milyarlarca dolarlık tahvil alımı programının kademeli olarak sonlandırılmasını istiyor.

Başkan Obama’ya göre Yellen güçlü ve etkili bir ekonomist: “Gayrimenkul sektöründeki tehlikeyi erken fark eden ve ekonomik kriz konusunda uyarıda bulunan bir ekonomisttir. Yellen’ın kristal küresi yok. Ancak o, ekonomik pazarların nasıl işlediği konusunda sadece teorik bilgiye değil, pratik deneyime de sahip.”

Yellen işsizliğin nedenleri ve etkileriyle ilgili birçok rapor yazmıştı. Bazı uzmanlar Yellen’ın başkanlığı süresince istihdam yaratmaya daha da fazla ağırlık vereceğini söylüyor: “Hala çok sayıda Amerikalı iş bulamıyor, ailesine nasıl bakacağını bilemiyor.”

Ekonomik krizde işsizlik yüzde 10’a çıktı. Şimdilerde yüzde 7’ye düşmüş olsa da bu rakam hala tarihi ortalamanın üzerinde.

Ekonomistlere göre Yellen, Bernanke’nin tahvil alımı yaparak kısa dönemli faiz oranlarını düşük tutma politikasını sürdürecek.

Amerika Merkez Bankası, her ay 85 milyar dolarında tahvil alarak ekonomiye para pompalıyor ve kredi alımlarını kolaylaştırıyor. Ancak uzmanlar bu politikanın bir noktada bitmesi gerektiğini, aksi takdirde enflasyonu tetikleyerek ekonomiye zarar vereceğini söylüyor.

Yellen: “Bence daha normal bir para politikasına dönmenin en güvenli yolu ekonomik iyileşmeyi desteklemekten geçiyor.”

Yellen daha önce San Francisco Merkez Bankası başkanlığı yaptı. Eski Başkan Bill Clinton Yellen’ı 1997 yılında Ekonomik Danışmanlar Konseyi başkanlığına atamıştı. 67 yaşındaki Yellen, Berkeley’deki California Üniversitesi’nde uzun yıllardır ekonomi profesörü.

Senato’nun onayıyla Yellen, dünyanın en büyük ekonomisinin merkez bankası başkanlığını üstlenen ilk kadın oluyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG