Erişilebilirlik

Yeşil Kart Başvuruları 4 Ekim’de Başlıyor


Yeşil Kart Başvuruları 4 Ekim’de Başlıyor
Yeşil Kart Başvuruları 4 Ekim’de Başlıyor

2013 yılı Çeşitlilik Vize Programı (Yeşil Kart/Green Card) çekilişi için başvurular 4 Ekim günü başlıyor. Amerika’da ikametgâh vizesi için başvurmak isteyenler 5 Kasım tarihine kadar www.dvlottery.state.gov adresinde başvurularını yapabilirler.

Amerika her yıl, farklı coğrafi bölgelerden ülke vatandaşlarına kura (çekiliş) yoluyla göçmenlik hakkı tanıyor. Ülkeler, Amerika’ya en az göç verenler arasından belirleniyor. Amerikan hükümeti Yeşil Kart (Greencard) başvuruları için para almıyor. Başvurular doğrudan, yani bir aracı kuruma gerek kalmaksızın yapılabiliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı bu yıl da çekiliş yoluyla toplam 50 bin vize verileceğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Dairesi, vize işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı David Donahue 2013 göçmenlik vize çekilişi konusunda bilgi verdi. Donahue, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yine toplam 50 bin vize olacak. Bunu, 2013 yılı Çeşitlilik Vize Programı olarak adlandırıyoruz. Bu yıl bazı ülkeler için değişiklikler var. Ama ihtiyacınız olan bütün bilgiler internet sitemizde, www.dvlottery.state.gov adresinde. 2013 çeşitlilik vize programı için tüm bilgiler bu sitede mevcut” dedi.

Başvuruda bulunanların:

Soyad, Ad, doğum tarihi, cinsiyet (Kadınlar için ‘Female’ erkekler için ‘Male’), Doğum Yeri (Şehir adı), Doğum Yeri (Ülke adı ), başvuru kotasından yararlanılan ülke, posta adresi, ikamet edilen ülke, e-mail adresi, eğitim durumu, medeni hal (Unmarried-Bekar/Married-Evli/Divorced-Boşanmış/ Widow-Dul/ Legally Separated-Ayrı), çocuk sayısı – (21 yaşından küçük çocukların ve eşin ad, soyadı gibi özlük bilgilerinin tek tek girilmesi isteniyor), eş özlük bilgisi (Ad, Soyadı, Cinsiyet, Doğum Yeri –şehir ve ülke olarak) gibi bazı temel bilgileri sağlaması gerekiyor. Ayrıca başvuru sahiplerinin fotoğrafları gerekiyor.

Amerikan hükümeti, başvuru yapanları, aracı kurumlar kullanmamaları konusunda sık sık uyarıyor. Yetkililer, bu tür kurumların, başvurular sonrasında bilgi takibi amacıyla haksız kazanç elde etmeye çalışabileceklerinden endişe ediyor. Bu konuya da değinen Donahue, açıklamalarında çekilişe katılmanın ücretsiz olduğunu özellikle vurguladı. “Başvuru sürecinde ücret istenmiyor” diyen Donahue şöyle devam etti: “Başvurunun başında sizden ücret isteyen herhangi bir siteden kaçınmalısınız veya aracılarla çalışırken dikkat etmelisiniz. Green Card çekilişine katılan kişilerin ücret ödemesi gereken tek yer Büyükelçilik veya Konsolosluktur.”

Donahue, lotarya (çekilişte) ismi çıkan kişilerin ancak bu aşamadan sonra ödeme yapmaları gerekeceğini ve 305 dolar göçmenlik vize başvuru ücreti; 440 dolar çeşitlilik vizesi ücreti ve 74 dolarlık göçmen güvenlik ücreti olmak üzere toplam 819 dolarlık ücreti başvuruları sırasında ödemek durumunda olacaklarını vurguladı.

Ankara'daki ABD Büyükelçiliği sayfasında yayınlanan bir açıklamada başvuru sahipleri olası ‘sahtecilik’ girişimlerine karşı uyarılıyor.

http://turkey.usembassy.gov/diversity_visa_program.html
adresinde kurayı kazananlara sonuçların e-posta ile gönderilmediği uyarısı yapılıyor. Dikkat edilmesi gereken konular arasında şunlar belirtiliyor:

1 – Yeşil Kart kurasının kazanıldığına dair bildirimler, elektronik posta yoluyla gönderilmemektedir. Yeşil Kart ya da göçmen vizesi kazandınız konulu elektronik postalar gerçek değildir. Çekilişe katıldığınızda size verilen takip numarası ile başvurunun sonucunu –zamanı geldiğinde- ücretsiz olarak http://www.dvlottery.state.gov/ESC/ adresinden kontrol edebilirsiniz. Başvuruyu özel bir şirket ya da kişi aracıliğıyla yaptıysanız, başvuru takip numaranızı talep ediniz.

2 - www.dvlottery.state.gov Yeşil Kart çekilişine başvurmak için tek resmi web sitesidir. Yeşil Kart çekilişini kazanmak , başvuru sahiplerine sadece göçmen vizesine başvurma hakkı kazandırır. Göçmen vizesi onaylanıp Amerika’ya giriş yapan kişiler Amerika’da göçmenlik statüsü kazanırlar.

3 - Sadece uzantısı “gov” olan elektronik posta adresleri Amerikan Hükumeti’ne aittir. Uzantısı “com”, “net” olan hiçbir elektronik posta adresi ABD Dışişleri Bakanlığı’na ya da ABD Büyükelçiliği’ne ait değildir. Lütfen size ulaşan elektronik posta adreslerinin sonundaki uzantılarına dikkat ediniz.

5 - İnternet dolandırıcılığı hakkında şikayette bulunmak için Amerikan Federal Ticaret Komisyonu tarafından oluşturulan http://www.econsumer.gov/english/ web sitesini ya da veya FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.

David T. Donahue, 2012 yılı Greencard çekilişi sonuçlarının iptal edilmesine dair açıklamalarda da bulundu. Donahue, “Çekilişi, bölgelere ayrılan yüzdelere göre bilgisayarla rastgele yapıyoruz. Geçen yıl çekiliş yapıldıktan sonra birinci bölümde şartlarını yerine getiren insanların isimlerini açıkladıktan beş gün sonra bir insan hatası yapıldığını tespit ettik. Bu bir insan hatasıydı, programlama açısından. Geçen yıl açıkladığımız gibi. Bunun neden olduğunu dikkatlice inceledik. Dışişleri Bakanlığı başmüfettişiyle tüm süreci gözden geçirdik. Bulunan sorun giderildi ve ondan sonra bazı testle yaptık. 1 Mayıs’ta yeni sonuçları açıklamadan önce tüm süreci dikkatlice gözden geçirim çekilişin rastgele yapıldığını doğrulayacağız” dedi.

Yeşil Kart başvuruları ile ilgili detaylı bilgi için : http://turkey.usembassy.gov/diversity_visa_program.html sitesini ziyaret edebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG