Erişilebilirlik

Yazar Olmak İsteyen Çocuklara Özel Dersler


Yazar Olmak İsteyen Çocuklara Özel Dersler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
Linki indirmek için

New York, Washington ve Los Angeles’ta çok sayıda çocuk, Writopia Lab’in profesyonel yazarlarının rehberliğinde zengin hayal güçlerini harekete geçirip öykü ve tiyatro oyunları yazıyor

New York, Washington ve Los Angeles’ta çok sayıda çocuk, Writopia Lab’in profesyonel yazarlarının rehberliğinde zengin hayal güçlerini harekete geçirip öykü ve tiyatro oyunları yazıyor. Kar amacı gütmeyen Writopia Lab, genç yazarları hayal kurmaya, kendilerini ifade etmeye ve eserlerini yayınlamaya teşvik ediyor.

Çocuklar her hafta katıldıkları bu programda öykü yazmayı öğreniyor.

Arkadaşça ortam, yaratıcılığı teşvik ediyor. Genç yazarlar, kendilerinden küçüklere akıl hocalığı yapıyor.

Writopia’nın Washington direktörü Kathy Crutcher, yazı yazmanın çocukların seslerini duyurmalarını sağladığını söylüyor: ”Çocukların gramere ilgisi artıyor, özgüvenleri gelişiyor.”

Bilim ve gerilimi biraraya getiren Living Proof romanının yazarı Kira Peikoff, New York’taki Writopia’da eğitmenlik yapıyor. Peikoff, öykü yapısını ve gerilim oluşturmayı öğrettiğini söylüyor: ”Öğrenciler, okuyucunun aklında soru işareti oluşturma, yanıtı vermeyi uzun süre geciktikme ve okuyucunun heyecan seviyesini arttırma tekniği kullanıyor.”

Bazıları oyun yazarlığını deniyor. Oyun yazarı Rachel Barclay, genç yazarları Worldwide Plays Festival yarışmasına katılmaya teşvik ediyor: ”Öğrenciler yazdıkları oyunları yarışmaya gönderebilir, oyunlarının profesyonel aktör ve yönetmenlerce sahnelenmesi şansını yakalayabilir.”

Bu yılın ödül kazanan yazarlarından Elisa Bayoumi’nin Bank of Americans adlı oyunu, banka soymaya karar veren bir kişinin öyküsü: ”Adam banka soymaya yelteniyor ama herkes buna izin vermemek için sürekli engel çıkarıyor. Oyun aslında bir komedi.”

Ödüllü yazarlardan Mina Cooper’ın öykülerinden biri olan Abandoned Storms, kısa süre önce yayınlanan bir öykü derlemesinde yer aldı.

Mina Cooper, ”Çok heyecanlandım çünkü büyüyünce yazar olmak istiyorum” diyor.

Writopia’yı New York’ta 2007’de kuran gazeteci Rebecca Wallace Segall’ın amacı, gençlere kurgu bilim yazmayı öğretmek.

Alex Mountfield, iki yılda dört öykü ve oyun yazmış. Eserleri Writopia’nın internet dergisinde yayınlanan Mountfield, yazdıklarını sesli okumanın, kurgu sürecinin önemli bir parçası olduğunu söylüyor: ”Başkalarının görüşlerini alıyoruz. Tek başınıza yazmaktan daha iyi.”

Writopia, gençlerin yazar olma hayallerini gerçekleştirmesini umuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG