Erişilebilirlik

Yaz Olimpiyatları Başladı


Londra’daki ünlü Big Ben kulesinin çanı, Olimpiyat oyunlarının başlayacağı bugün üç dakika boyunca 40 kez çaldı. Ünlü kuleye, Londra’daki kiliseler ve otomobil kornaları da eşlik etti.

Londra Olimpiyatları'nın açılışına ilk damgasını vuran olay Sudanlı bir atletin siyasi iltica başvurusunda bulunması oldu.

Big Ben’in çanları bu sabah yerel saatle 08.12’de çalarken, açılış törenleri bu akşam yerel saatle 20.12’de, Türkiye saatiyle 22.12’de başlayacak.

Olimpiyat ateşi bu sabah Thames nehri üzerinden, Kraliyet ailesine ait Gloriana mavnasıyla Olimpiyat Parkı’na taşındı. Bugün oyunların açılışı sırasında Olimpiyat meşalesi aynı ateşle yakılacak. Ancak ateşi meşaleye hangi sporcunun taşıyacağı hala açıklanmış değil.

Olimpiyat oyunları nedeniyle Londra’da 10 bine yakın sporcu, yüzbinlerce ziyaretçi bulunuyor. Açılış törenlerini, Oscar ödüllü film “Slumdog Millionaire – Milyoner” adlı filmin yönetmeni Danny Boyle yönetecek. Törende efsanevi Beatles grubunun üyelerinden Paul McCartney’nin sahne alması planlanıyor.

26 spor dalında müsabakaların yürütüleceği Olimpiyat oyunlarının açılışını İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth yapacak. Oyunların açılışı öncesinde son dakika sorunları yaşanmaya devam ediyor. Oyunların güvenliğini sağlamakla görevli özel şirket, yeterli elemanı olmadığını açıklamıştı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, en büyük kaygılarının oyuncu ve seyircilerin güvenliğinin sağlanması olduğunu belirtti.



Güvenlik için Londra sokaklarında 36 bin asker, polis ve özel güvenlikçi görevlendirildi. Bu işi sağlamakla görevlendirilen G4S adlı özel şirket, söz verdiği gibi 10 bin güvenlikçiyi kiralayamadığını bildirmiş, bunun üzerine açık, askeri personelle giderilmişti.

Mısır Sporcularına Taklit Ürün Giydirdi

Bunun dışında küçük çaplı sorunlar da yaşanmıyor değil. Bunlardan biri, Mısır Olimpiyat Komitesi’nin maddi sorunları gerekçe göstererek, kendi sporcularına taklit ürünler aldığını açıklaması oldu. Olay, Mısırlı bir sporcunun aldığı Nike ürününün taklit olduğunu öğrenmesiyle ortaya çıktı.



Olimpiyat oyunlarının açılışına Türkiye’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılıyor. Amerika’dansa Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle katılıyor. Michelle Obama, oyunların başlangıcı öncesi Amerikalı oyuncuları ziyaret etti. Bayan Obama ayrıca bu akşam Kraliçe Elizabeth’in düzenleyeceği partiye katılacak.

Cumhuriyetçi Parti Başkan adaylarından Mitt Romney ise, Londra Olimpiyatları’ndaki güvenlik açığıyla ilgili eleştirisini geri aldı. Romney NBC televizyonuna verdiği demeçte, güvenlik konusunda son dakikada yaşanan sorunların “rahatsız edici” olduğunu söylemişti

Ancak Başbakan Cameron’un da aralarında bulunduğu İngiliz yetkililerle bir araya gelen Romney, oyunların “çok başarılı” geçmesini beklediğini söyledi. Mitt Romney, Londra’dan sonra İsrail ve Polonya’yı ziyaret edecek.
XS
SM
MD
LG