Erişilebilirlik

40 Yaşından Sonra Her Yıl Mamogram Gerekiyor


2009 yılında yayınlanan bir yönetmelik, 50 yaş üzerindeki kadınların meme kanseri taraması amacıyla her yıl yerine iki yılda bir mamogram çektirmesini öngörüyor, sık yapılan mamogramların ölümcül olmayan tümörlerin gereksiz yere tedavi edilmesine yol açacağını iddia ediyordu. Ancak Amerikalı uzmanların yaptığı yeni bir araştırmaya göre yılda bir yerine iki yılda bir mamogram çektirmek, bazı ölümcül kanser türlerinin gözden kaçmasına neden olabilir.

40-49 yaş ile 65 yaş ve üzerindeki 43 bin kadının katıldığı yeni bir araştırmaya göre Weill Cornell Tıp Fakültesi New York Presbiteryan Hastanesi’nde çekilen mamogramlarda 205 meme kanseri vakası tespit edildi.

Bu tümörlerin yüzde 20’ye yakını 40’lı yaşlardaki kadınlarda görüldü. Vakaların yarısında kanserin ilerlediği belirlendi.

Araştırmanın başyazarı Weill Tıp Fakültesi’nden radyoloji profesörü Elizabeth Arleo, elde ettiği bulguların, 40’lı yaşlardan önce meme kanserine yakalanan kadın sayısı az olduğu gerekçesiyle mamogram taramasının yılda bir yerine iki yılda bire düşürülmesi önerisiyle ters düştüğünü söylüyor: ”Hangi kanser türlerinin ilerleyeceğini belirlemek mümkün değil. Meme kanserinin biyolojisi iyice anlaşılıncaya kadar 40 yaşından başlayarak kadınların yılda bir kez mamogram çektirmesini tavsiye ediyoruz.”

Arleo’nun araştırması, New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan ve Amerikan Hükümeti’nin 30 yıllık mamografi verilerini inceleyen araştırmayı izliyor.

Uzmanlar, her üç hastadan birinin, yani 1 milyon 300 bin kadının rutin tarama sırasında saptanan ve büyük ihtimalle hayati tehlike yaratmayan tümörler için tedavi gördüğünü belirtiyor.

Bağımsız bir komisyonun yıllık taramalara 40 yaşında başlamak yerine kadınların 50 yaşında başlayarak iki yılda bir mamogram çektirmesini önermesi, radyologlar ve kadın örgütleri tarafından büyük tepki görmüştü.

Komisyon, genç kadınların meme kanserine yakalanma riskinin düşük olduğunu, yeni önerilerin bu kadınların gereksiz yere biyopsi yaptırmasını ve radyasyona maruz kalmasını engelleyeceğini öne sürmüştü.

Komisyon üyelerinden Diana Petitti, ”İki yılda bir mamogram çektirerek hem meme kanserinin yol açtığı ölümleri hem de tedavinin neden olduğu zararı azaltabiliriz” diyor.

Weill Tıp Fakültesi’nden Profesör Arleo, farklı önerilerin kadınların kafasını karıştırdığını, mamogram çektirmek için iki yıl bekleyen 40’lı yaşlarındaki birçok hastasının meme kanserine yakalandığını söylüyor: ”Muayenehaneme gelen hastalarımın hepsine 40 yaşında başlayarak her yıl mamogram çektirmelerini ve sağlık kontrolundan geçmelerini tavsiye ediyorum.”

Profesör Arleo araştırmasının sonuçlarını Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin yıllık kongresinde sundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG