Erişilebilirlik

Yaşlılar Olimpiyatı'na Büyük İlgi


77 yaşındaki Herb Levitan, 2005’ten beri yarışan sporculardan biri
77 yaşındaki Herb Levitan, 2005’ten beri yarışan sporculardan biri

Dünyanın dört bir yanından sporcular ve spor severler bir olimpiyat dönemini daha geride bıraktı. 21 Ağustos’ta sona eren 2016 Rio Olimpiyatları’ndan sonra, Engelli Olimpiyatları da 18 Eylül’de kapanış yaptı. Ancak bazı sporcular için olimpiyat heyecanı devam ediyor.

Başkent Washington yakınındaki Virginia eyaletinde düzenlenen geleneksel Yaşlılar Olimpiyatı’na katılanlar, Rio’da gördüğümüz sporcularla aynı hız ve güce sahip olmasa da, aynı olimpiyat ruhuyla yarışıyor.

Bu oyunlara katılanların en genci en az 50 yaşında. Birçoğu Yaşlı Olimpiyatları’na yıllardır katılıyor. 77 yaşındaki Herb Levitan, 2005’ten beri yarışan sporculardan biri: “Diğer yaşlılarla birlikte çalışmak çok güzel. Herkes aynı coşkuyla yarışıyor ve birbirine destek oluyor.”

Lise ve üniversitede hiç spor yapmadığını söyleyen emekli nörolog, 30 yıldır Yaşlı Olimpiyatları’na katılıyor ve bisiklet, yüzme, basketbol ve uzun atlama dallarında yarışıyor. Çok sayıda madalyası olan Levitan, amacının sadece kazanmak olmadığını söylüyor: “Olimpiyatlara katılma amacım spor yapmak, formumu korumak ve sevdiğim insanlarla birlikte olmak.”

Açılış töreninde meşaleyi taşıyan Mandy Whalen 76 yaşında. Whalen atletizmin bütün dallarında yarışıyor: “Gençken iyi bir koşucu değildim. Yarışlarda hep sonuncu olurdum.”

Ancak bu durum değişmiş. Bu yılki olimpiyatlarda Whalen kendi yaş grubunda sekiz madalya kazanmış.

Kuzey Virginia Yaşlı Olimpiyatları 1982’de 75 katılımcıyla başlamış. Bu yıl ise katılımcı sayısı 918’e ulaşmış.

Jim Mackenzie, “Bölgede yaşayan yaşlı sayısı arttı. Ayrıca insanlar artık sağlık konusunda geçmişe göre daha bilinçli” şeklinde konuşuyor.

11 gün süren oyunlarda, sadece fiziksel spor dalları yer almıyor.

Jim Mzckenzie, “Yaşlı sporcular, beyinlerini çalıştırmayı da seviyor. Bu yılki oyunlara, Sudoku, Okey ve İmla Yarışması gibi dallar da ekledik. Yaşlılar bu tip yetenek yarışmalarına da ilgi gösteriyor” diyor.

Yaşlılar, tecrübeleri ne olursa olsun, farklı spor dallarında yarışma konusunda cesaretlendiriliyor.

Nefes darlığı çeken 90 yaşındaki Marvin Bryant, 800 metre yürüme yarışını sırtındaki oksijen çantasının yardımıyla tamamlamış: “Sadece yapıp yapamayacağımı görmek istedim. Çok eğlenceliydi.”

Bryant’ın rakipleri de aynı görüşte.

Herb Levitan, “Çok eğlenceli. Önemli olan katılmak. Ben de bunu yapabildiğimi sürece çok mutlu olacağım” diyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG