Erişilebilirlik

Yaşlılar İçin Evrensel Sağlık Sigortası


HelpAge International isimli sivil toplum kuruluşu, dünyada 76 milyon yaşlının sağlık sigortası olmadığı konusunda uyarıda bulundu ve bunun çok ciddi sorunlar yapatabileceğine dikkati çekti

Dünya Sağlık Günü 7 Nisan’da kutlandı. Bu yıl birçok sağlık konusunun yanısıra gün nedeniyle yaşlıların sağlık bakımı da gündemdeydi. Dünyada sağlık sigortası olmayan 76 milyon yaşlı olduğunu açıklayan HelpAge International adlı bir sivil toplum örgütü bu konuda acil eylem çağrısı yaptı.

Dünyadaki yaşlı nüfusun sorunlarına odaklanan HelpAge International örgütü, Age Demands Action – Yaşlılık Eylem İster adını verdiği kampanyayla yaşlı nüfusun sesini duyurmasına yardımcı olmaya çalışıyor.

Örgütün Tanzanya Direktörü Amleset Tewodros, Age Demands Action kampanyasının yaşlı nüfusu cesaretlendirmeyi hedeflediğini söylüyor:

“Kampanyanın amacı yaşlı nüfusu Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle bağlantıya geçmeleri için teşvik etmek. Yaşlı bireylere, sağlık hizmetlerine erişim konusundaki taleplerini siyasetçilere ve ilgili yetkililere anlatma fırsatı sunmak istiyoruz.”

Tewodros dünyada milyonlarca yaşlı bireyin diyabet, yüksek tansiyon, prostat kanseri ve solunum yolları hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların tedavisi için ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini alamadığını söylüyor.


Kronik hastalık sahibi yaşlı sayısının sürekli arttığına dikkati çeken Tewodros, sağlık hizmetlerinde günümüzdeki odağın daha çok bulaşıcı hastalıklar ve çocuk hastalıkları olduğunu söylüyor.

Sağlık hizmetlerinin genellikle sağlıklı yaşlanmaya odaklanmadığını vurgulayan Tewodros, ayrımcılığın da yaşlıların yeterli sağlık hizmeti almasını engellediğini ekliyor.

Tewodrow “Yaşlıların hasta olması doğal karşılanıyor. Yaşlı hastalar genellikle tedavi edilmiyor çünkü mevcut kaynakları gençler ve çocuklar için kullanma yaklaşımı hakim. Bu da, yaşlı nüfusun sağlık hizmetlerine erişimini engelleyen bir yaklaşım” şeklinde konuşuyor.

HelpAge International yetkilisi, gelişmekte olan birçok ülkede, hastane hizmetlerinin pahalı olduğunu söylüyor. Bu da yaşlılığa bağlı hastalıkların tedavisine daha az ilgi gösterilmesine neden oluyor. Tewodrow bu ülkelerdeki sağlık çalışanlarının, yaşlı hastalara hizmet sunacak eğitime sahip olmadığını da belirtiyor.

Tewodrow, bütün bu sorunları çözmek için evrensel sağlık sigortası programı öneriyor.

Evrensel sağlık sigortası sayesinde, herkesin sağlık hizmetlerine eşit erişim imkanına sahip olacağını söyleyen yetkili, siyasi iradenin böyle bir projenin maliyetiyle ilgili kaygıları giderebileceğini vurguluyor.

Tewodrow “Bu konuda çok sayıda ülkede adım attık ve olumlu ilerleme kaydettik. Ayrıca büyük bir yatırım da gerekmedi. Bu noktada önemli olan kararlılık ve sağlık politikasının doğru uyarlanması. Siyasetçilerin sağlık konusunda karar alırken, yaşlı nüfusun özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması ve yaşa uygun, pahalı olmayan ve herkesin erişebileceği bir sağlık hizmeti sunması gerekiyor. Vermek istediğimiz mesaj bu” diyor.

HelpAge International örgütü, yaklaşık 40 ülkede ortalama yaşam süresinin 60 yaş ve altı olduğunu hatırlatarak, yaşlı bireylerin kaliteli bir yaşam sürmesi için sağlık hizmetlerine erişiminin hayati önem taşıdığının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG