Erişilebilirlik

Yaşlılar İçin Egzersizin Önemi


Yaşlılar İçin Egzersizin Önemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Günümüzde tavla ya da satrançla vakit geçirmek yerine, ileri yaştakiler için spor salonlarına gitmek daha yararlı olabilir. Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, geçmişte ileri yaştakiler için riskli görülen egzersizler aslında onlar için oldukça yararlı olabilir.

Çin’in başkenti Pekin’de yaşlılar kendilerine vurulan ‘yaşlı ve zayıf’ damgasını siliyor.

68 yaşındaki Yu Songwang, “Emekli olduğumdan bu yana çok zamanım var. Ben de buraya gelip spor yapıyorum” diyerek hareketli bir yaşamı olduğunu belirtiyor.

Emekli çiftçi olan Yu Songwang, Pekin’deki Temple of Heaven, yani Cennet Tapınağı adlı tesiste egzersiz yapan yüzlerce yaşlıdan biri.

Songwang, “Evde yapacak bir şey yok. Spor salonunda bir saat yüzüyorum sonra kaslarımı çalıştırıyorum. Sonra da bilardo oynuyorum. Yani beni ne mutlu ediyorsa onu yapıyorum” diyor.

Araştırmacılar, sağlıklı olan ileri yaştakiler için egzersiz yapmanın riskli olduğu görüşünün artık çağdışı kaldığını söylüyor.

Birmingham Üniversitesi’nden Dr. Leigh Breen, “Artık hiç şüphe yok; hastalığa ve aynı zamanda da yaşlanmaya karşı bedeni korumak için en etkili strateji, düzenli egzersiz yapmak” diyor.

Breen, güç ve direnç egzersizlerinin hem kas yoğunluğunu hem de kemik kalitesini yükselttiğini söylüyor. Bu da yaşlanan bedenlerin sağlığı için çok büyük önem taşıyor.

Breen, “Hayatları boyunca çok aktif bir şekilde spor yapan kişilerin bedenlerinin ileri yaşlarda belirli egzersizlere gösterdiği tepkinin ortalama düzeyde ya da oturarak spor yapanlarınkinden daha farklı olup olmadığını anlamaya çalıştık. Ve her iki gruptakilerin kaslarının da belirli direnç egzersizlerine aynı şekilde olumlu tepki verdiğini gördük” ifadelerini kullanıyor.

Doktor Breen, 50’li ve 60’lı yaşlardaki kişilere, haftada iki ya da üç gün kas ve kemik geliştirme egzersizi yapmalarını tavsiye ediyor.

Breen, “Direnç egzersizlerinin sonucunda yüzde 20 oranında kas yoğunluğu artışı gözlemledik. Ve bu ortalamaya araştırmaya katılan, spor geçmişi olmayan ileri yaştakiler de dahil” diyor.

Doktor Breen, araştırmaya katılan ileri yaştakilerin bir spor salonuna üye olmalarının önemini vurguluyor ancak daha da önemlisinin, bu kişilerin özellikle ağırlık kaldırma egzersizleri yapmaya odaklanmaları olduğunu söylüyor.

82 yaşındaki Bingxiang, “Çocuklarım büyüdü. Torunum da okula başladı. 80 yaşımı geçtim. Egzersiz yapıp çocuklarımın başına sorun açmamaya çalışıyorum” diyor.

Birmingham Üniversitesi’nde yapılan araştırmada 65-80 yaş arası 15 erkeğin durumu incelendi. Doktor Breen’e göre üniversitedeki araştırmacılar kadınlar üzerinde de aynı araştırmayı yapmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG