Erişilebilirlik

‘Yasaklar Rus Ekonomisini Tehlikeye Sokar’


‘Yasaklar Rus Ekonomisini Tehlikeye Sokar’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:01 0:00

NATO ülkesi Türkiye’nin hava sahasının ihlal ettiği gerekçesiyle Rus jetini düşürmesinin yankıları sürüyor. Rusya’nın Türkiye’ye sert tavrı devam ederken, iki ülke arasındaki soğukluğun ne kadar ve nasıl süreceği de herkesin merak konusu. Amerika Ulusal Savunma Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi Profesörü Dr. Paul Sullivan, Amerika’nın Sesi’ne Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin yanısıra iki ülke arasındaki gerginliğin Suriye’de IŞİD ile mücadelede ne gibi etkileri olacağını değerlendirdi.

İlişkilerin nasıl ilerleyeceğini söylemenin zor olduğunu belirten Sullivan, eğer gerginlik tırmanırsa, doğalgazın da Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yaptırım paketine dahil olabileceğini söyledi. Ancak bu söz konusu olursa, bunun Rus ekonomisini ve ülkedeki gıda güvenliğini tehlikeye sokacağını da ekledi.

İki ülke arasındaki soğukluğun bir askeri gerginlik etrafında yoğunlaşacağına inanmayan Paul Sullivan, Suriye’de çok fazla aktörün olduğunu belirtti ve olayların bir anda nasıl tehlikeli bir boyuta gelebileceğini şöyle açıkladı: “Bir F16 yada bir F15’in Türkiye’den havalanıp Ürdün’e gitme süresi 10-12 dakika. Ve o Rus jeti düşürüldüğünde, her ne olduysa saniyeler içinde oldu. Ruslar uçaksavar bulunan bir savaş gemisi yerleştirdiler Suriye kıyılarına. Eğer bir başka bu tarz durum yaşanırsa, kararlar saniyeler içinde alınmalı. Siz 1-2 saniyede bir karar vereceksiniz, Ruslar da aynı süreçte karar verecek… Çok kısa sürede, çok kötü şeyler yaşanabilir, bütün dünya değişebilir.”

Ülkeler arasındaki gerginliklerin karmaşık meseleler olduğuna değinen Sullivan, Obama ve Putin’in ülke liderleri olarak işlerinin neden zor olduğunu bu sözlerle açıkladı: “Türkiye- Rusya gerginliği ya da Suriye gibi konularda hiçbir zaman ‘en iyi’ karar, ‘en uygun’ karar yoktur. Her zaman ‘kötü kararlar’ vardır. Bu yüzden de ‘kötünün iyisi’ bir karar almak zorunda kalırsınız. Bu durum da liderlerin hayatlarını zorlaştırıyor.”

Suriye’de pek çok aktörün yer aldığını tekrar vurgulayan Profesör Sullivan, Suriye’nin şu an tam bir kabus olduğunu ve yaşanacakları tahmin etmenin çok ama çok zor olacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG