Erişilebilirlik

'Yaşadıklarımız Demokratik Siyasete Darbedir'


‘Yaşadıklarımız Demokratik Siyasete Darbedir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

HDP’nin aralarında Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 12 milletvekillinin dün gece başlatılan operasyonla gözaltına alınmasının ardından HDP İstanbul İl Örgütü binası önünde toplanan HDP’li milletvekilleri basın toplantısı yaptı.

Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Şırnak Milletvekili Leyla Birlik tutuklandı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, HDP’ye karşı başlatılan operasyon,gözaltı ve tutuklama işlemlerinin ardından Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, süreci seçmen iradesine darbe olarak niteledi. “Dün gece yaşadığımız bir darbedir. Demokratik siyasete bir darbedir, milyonlarca insanın iradesine bir darbedir, seçilmişlere karşı bir darbedir” diyen Paylan, HDP olarak her zaman barışla, müzakere ederek, mecliste siyasetle Türkiye’yi demokratikleştirmeyi önerdiklerini ifade etti. HDP’li Milletvekili Garo Paylan, parti olarak bu tutumlarına karşı devletin baskıyla, insanları gözaltına alarak ve tutuklayarak cevap verdiğini belirtti.

Bir yıldır darbe dinamiğinin devam ettiğini söyleyen Paylan’a göre, barış sürecinin sona ermesi halinde ülkenin darbeye gideceğini söylediklerini ve nitekim 15 Temmuz’da da darbe girişimiyle karşılaşıldığını ifade etti. Siyaset kurumunun yaşanan darbe girişiminden ders çıkartmalarını istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Paylan, sözlerine şöyle devam etti: “Bir yıldır darbeyi sürdüren anlayış, saray merkezli anlayış MHP’li bir koalisyonla bütün eşitlik isteyenleri, demokratik siyaset isteyenleri baskı altına alıyor ve gözaltına alıyor.”

Bir yıldır 5 bine yakın siyasetçinin gözaltına alındığını ve tutuklandığını söyleyen HDP’li vekil, eş başkanlarının ve milletvekillerinin gözaltına alınmasını da bu yaşananların son halkasını oluşturduğunu söyledi ve ekledi: “Yüksek bir ses çıkarılmadığı sürece, itiraz edilmediği sürece, dünyadan da buna itiraz edilmediği sürece bu yol devam edecektir.”

Hükümetin bir yıldır korkuyu ve baskıyı insanlara bulaştırmaya çalıştığını söyleyen Paylan, Türk insanının buna layık olmadığını ve Türkiye’nin demokrasiyi hak ettiğini vurguladı.

Polisin, HDP İstanbul İl Örgütü binası önündeki bekleyişi devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG