Erişilebilirlik

Tarihi Gün: Yurtdışında İlk Oy


Yaklaşık 1,4 milyon Türk seçmenin bulunduğu Almanya'da 7 kentteki seçim merkezlerinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin 10 Ağustos’taki ilk turu için oy verme işlemi bugün başlıyor. Cem Dalaman AP eski milletvekili Ozan Ceyhun’la konuştu

Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 50 yılı aşan göç sürecinde bugün tarihi bir gün olacak. Vatandaşlar ilk kez bulundukları ülkelerde Türkiye'de yapılan bir seçim için sandık başına gidecek. 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için yurtdışında yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Türk vatandaşının oy kullanması bekleniyor. Yaklaşık 1,4 milyon Türk seçmenin bulunduğu Almanya'da 7 kentteki seçim merkezlerinde Cumhurbaşkanlığı seçimi oy verme işlemi bu sabah başlıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
Linki indirmek için

Daha önceden seçim için Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıt olan ve ardından internet üzerinden oy verecekleri mekan, gün ve saat ile ilgili randevu alan vatandaşlar 3 Ağustos Pazar gününe dek, dört gün boyunca sandığa gidebilecek. Almanyalı Türkler bürokratik prosedürden, yaşanan aksaklıklardan ve seçim merkezlerinin kısmen kendilerine uzak olmasından şikayetçi. Gözlemciler okulların da tatil olması ve tahminlere göre bir milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin izin için Türkiye’de bulunmasının seçime katılımı olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.

Öte yandan oy kullanma işlemine paralel son haftalarda Türkiye’deki partilerin kendi Cumhurbaşkanı adayları için Almanya’da seçim turuna çıkarak, miting ve toplantılar düzenlemeleri Alman medyasında ‘Türkiye'nin gergin siyasi ortamı Almanya'ya mı taşınıyor?’ şeklinde yorumlara neden oluyor. Yorumlarda Türkiye’deki siyasi atmosferin Almanya’ya taşınmasının buradaki Türkiye kökenli göçmenleri gerdiği öne sürülürken, Türkiye’deki siyasi olaylara odaklanmanın uyumu engellediği endişesi de dile getiriliyor.

Avrupa Parlamentosu eski milletvekili SPD’li Ozan Ceyhun yurtdışındaki, özellikle de Almanya’daki Türk vatandaşlarının seçime katılmaları konusundaki tartışmaları yanlış olarak tanımlıyor ve Alman politikacılarının Türklerin uyumu konusunda geçmişte yaptıkları hataları anımsatarak, öz eleştiri yapmaları gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG