Erişilebilirlik

Yardım Kuruluşları Suriye Halkına Erişemiyor


Milyonlarca Suriyeli açlık, hastalık ve soğuk hava ile mücadele ediyor.

Şiddetli çatışmaların devam etmesi yüzünden birçok Suriyeli ülkeyi terkediyor. Kimileri çocuklarını, kimileri de kurtarabildiği eşyalarını sırtına vurarak kaçıyor. Birçok mülteci çok zor durumda.

Muhalefet güçlerine göre, Suriye hükümeti, Halep gibi yoğun nüfuslu kentlere varil bombaları atıyor. Bombalamalar sivilleri evlerini terk etmeye zorluyor, birçoğu derme çatma kamplarda lavabo, su ve elektriğin olmadığı zor koşullarda yardım bekliyor.

Suriye’nin savaştan önce 23 milyon olan nüfusunun üçte biri yerlerinden oldu, 2 milyon 300 bin Suriyeli başka ülkelerde yaşıyor.

Amerika Uluslararası Kalkınma Dairesi’nin insani yardım bölümünden sorumlu olan Nancy Lindborg, “Suriye krizi şimdiye kadar dünyada gördüğümüz en karmaşık, en zor ve kesinlikle en büyük kriz” olduğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre Suriye’de dokuz milyondan fazla kişinin acil yardıma ihtiyacı var. Amerika, en büyük yardım sağlayan ülke. Fakat lojistik anlamda önem taşıyan bazı kentlerdeki şiddetli çatışmalar nedeniyle yardımlar yerine ulaşmıyor.

Suriye ordusunun kuşatması altına yaşayan yaklaşık ikiyüz elli bin kişi olduğunu belirten Nancy Lindborg, bu kişilere gıda, ilaç ve kışlık yardım ulaştıramadıklarını belirtiyor.

Yaklaşan kış da büyük bir engel. Bölgede ilk kar fırtınası yüzünden hava sıcaklığı sıfırın altında.

Binlerce Suriyeli kışı çadırlarda, naylonlarla korunmaya çalışarak geçirecek.

Ailesiyle aylardır küçük bir çadırda yaşayan Um Abdülha Najia, çadırın hem mutfak, hem tuvalet, banyo, hem de oturma odası olarak kullanıldığını söylüyor.

Sağlık yetkilileri Suriye’de ortaya çıkabilecek olası bir polyo salgınından endişeleniyor.

Yetkililere göre, felce yol açan hastalık, bu tür çatışma bölgelerinde ortaya çıkan ve salgına dönüşme riski olan tehditlerin büyüklüğünü gösteriyor.

Nancy Lindborg, iç savaş nedeniyle Suriye’de bugüne kadar elde edilen kalkınmannın 35 yıl gerilediğini, bu tür salgın hastalıkların ortaya çıkmasının da bunun bir parçası olduğunu belirtiyor.

Lindborg, Suriye’yi ve komşu ülkeleri etkileyen insani krizin kış koşulları yüzünden daha da kötüleştiğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG