Erişilebilirlik

Yardım Kuruluşlarından Yemen Uyarısı


Yemen’de Şii Husi militanlarına karşı savaşan Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon, sınır geçişlerinden birini açtı. Böylece Yemen’e geçen hafta uygulanmaya başlayan abluka bir derece hafifletilmiş oldu. Ancak yardım kuruluşları diğer sınır kapılarının ve limanların kapalı kalmasına devam edilirse ülkede açlık ve sağlık felaketi yaşanacağı konusunda uyarıyor.

Yemen’de Şii Husi militanlarına karşı savaşan Suudi Arabistan liderliğindeki uluslararası koalisyon, militanların kontrol ettiği bölgeden atılan balistik füzenin Riyad’ı hedef almasının üzerine tüm kara, hava ve deniz sınırlarını Pazartesi günü kapatmıştı.

Yemenli yetkililere göre Suudi Arabistan’ı Yemen’in doğusuna bağlayan El Wadea sınır geçişi Perşembe günü açıldı ve sınırdan gıda ve diğer yardım maddelerinin geçişi başladı. Güneydeki Aden sınır kapısı da Çarşamba günü açılmıştı ancak Husi’lerin kontrolündeki bölgelerde bulunan sınır geçişleri halen kapalı tutuluyor.

BM’den açlık krizi uyarısı

Birleşmiş Milletler, Yemen’in tamamen ablukaya alınmasının açlığa neden olacağını ve milyonların ölebileceğini söylemişti.

Çoğunluğu Yemen’in Zeidi Şii azınlığından olan Husiler eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in müttefikleriydi. Husiler başkent Sana’nın büyük kısmını kontrol altında tutuyor. Suudi Arabistan ve müttefiki olan diğer Arap ülkeleri ise Aden’de bulunan Yemen hükümeti adına Husilere karşı savaş yürütüyor.

Suudiler ve müttefiklerine göre Husiler silahlarını destekçisi İran’dan alıyor. İran ise Husileri silahlandırdığını yalanlıyor ve ülkedeki çatışmaların sorumlusu olarak Riyad’ı gösteriyor.

UNICEF’in Yemen’deki temsilcisi, Suudi Arabistan’ın sınır ablukasını kaldırmaması ve Sana Havaalanı’nı açmaması halinde ülkenin yakıt ve aşı kaynaklarının bir ay içinde tükeneceğini duyurdu.

Meritxell Relano, sınırların kapalı olmasından dolayı yakıt fiyatlarının yüzde 60 arttığını, kıtlık ve olası bir difteri salgınının da en büyük kaygıları arasında olduğunu söyledi.

İki yıl süren iç savaşın ardından Yemen’de 7 milyon kişi kıtlığın eşiğinde. Son altı ayda ülkede 900 bin kolera vakası olduğundan şüpheleniliyor.

“Dünyanın en büyük kıtlık felaketi olabilir”

BM yetkilisi Mark Lowcock, Çarşamba günü yaptığı açıklamada koalisyonun Yemen’e insani yardım girişine engel olması halinde Yemen’in dünyanın uzun süredir gördüğü en büyük açlık felaketiyle karşı karşıya kalacağını ve milyonlarca kişinin öleceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Fadela Chaib’e göre, Hudeyde limanının kapalı olması nedeniyle Cibuti’den kaldırılması planlanan ve 250 ton tıbbi malzeme taşıyan gemi Yemen’e ulaşamadı.

Chaib, limanların ve sınırların kapalı kalması halinde hayat kurtaracak ameliyatların yapılamayacağını ve temel sağlık hizmetlerinin verilemeyeceğini söyledi.

Almanya da UNICEF’e Yemen için yaptığı yardımı 20 milyon Euro’ya yani geçen seneki yardımının iki katına çıkartmaya hazırlanıyor. Böylece ülkenin Yemen’e yıllık yardım ödeneği 70 milyon Euro olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG