Erişilebilirlik

Yardım Kuruluşlarının Tepkisi


3 yardım kuruluşu, sığınmacıların Türkiye’ye gönderilmesi ve Yunan adalarında mülteci olmak isteyenlerin kamplarda tutulmalarına bir son verilmesi gerektiğini belirtti. Yardım kuruluşları insan hakları ile ilgili endişelerini dile getiriyor.

Brüksel ve Berlin, Türkiye-AB anlaşmasının ilk sonuçlarından tatmin olduklarını dile getiriyorlar. Türkiye, Yunan adalarına kimliksiz gelen tüm kişileri geri almayı kabul etti.

Avrupa Birliği, son dönemde 325 sığınmacıyı Türkiye’ye geri gönderdi.

Oxfam, Norveç Mülteci Konseyi ve Solidarity Now adlı yardım kuruluşları ortak bir metne imza attı. Metinde

“sığınmacılar Türkiye’ye yasal haklarıyla ilgili gerekli bilgiyi almadan dönüyor olabilir” dendi.

Yunanistan’a ulaşan sığınmacılar, daha gelişmiş batılı ülkelere gidişlerinin önlenmesi için kamplarda tutuluyorlar. Geçen yıl 1.1 milyon sığınmacı Avrupa Birliği’ne ulaştı. Birçoğu Yunanistan üzerinden Almanya’ya gitti.

Yardım grupları mülteci olmak isteyenlerin hareketlerinin engellenmesinin önemli bir endişe kaynağı olduğunu belirtti.

En başından buyana Avrupa Birliği-Türkiye arasındaki anlaşma Birleşmiş Milletler mülteci ve insan hakları daireleri tarafından eleştiriliyor.

Brüksel geri dönüşler konusunda ısrarlı. Anlaşmanın yürürlüğe girdiğinden buyana Türkiye’den Yunanistan’a geçişleri önemli ölçüde azaldı.

19 Nisan’da Avrupa Komisyonu’nun Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmede Türkiye’nin Suriyeli olmayan sığınmacılar için yasal koruma sağlaması gerektiğini belirtmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin yüksek düzeyli yetkilileri ile Almanya Başbakanı Angele Merkel gelecek hafta Gaziantep’I ziyaret edecek. Suriye’de altıncı yılına giren savaş Avrupa’ya sığınmacı akınını başlatmış durumda.

XS
SM
MD
LG