Erişilebilirlik

Yardım Konvoyundaki Alman Milletvekilleri Ülkelerine Döndü


İsrail’in Gazze’ye yardım malzemesi taşıyan gemilere düzenlediği operasyona uluslararası tepkiler sürüyor. Bu arada gemide bulunan Alman parlamenterler ülkelerine geri döndü.

Alman hükümetinin İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere müdahalesine yönelik dünden bu yana gösterdiği eleştirilerin sertliği ve dozajı Berlin’deki siyasi ve diplomatik çevrelerde şaşkınlık yaratacak boyutta oldu. Nazi döneminde 6 milyon Yahudi’nin ölümüyle sonuçlanan soykırımdan ötürü İsrail ile özel ilişkileri olan ve daha önce yaşanan benzer olaylarda genelde sessiz kalmayı tercih eden Berlin bu kez, İsrail’i açık bir şekilde eleştirdi ve olayın kapsamlı bir şekilde araştırılmasını istedi. Dün Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in istifası nedeniyle iç siyasette yaşanan depreme rağmen, basının önüne çıkan Başbakan Angela Merkel, İsrail’in gemilere kanlı müdahalesinin ardından soruşturma açılmasını istedi. Merkel, Başbakan Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanjahu ile telefonlaştığını ve soğukkanlılık çağrısı yaptığını da ifade etti. Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise İsrail’in dünkü eyleminin açabileceği sorunlardan derin endişe duyduğunu, operasyonun uluslararası kuralları hiçe sayarak yapıldığını ve bunun da kabul edilemeyeceğini söyledi.

Öte yandan yardım gemilerinde bulunan Alman vatandaşları ile ilgili durum bugün açıklığa kavuştu. Marmara gemisinde ikisi federal milletvekili olmak üzere 6 Alman bulunuyordu. Yetkililer Almanların ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığını ve bugün Berlin’e geldiklerini duyurdu. İsrailli askerlerinin eylem düzenlediği yardım gemisinde bulunan Sol Parti’den iki milletvekili Annette Groth ve İmge Hoeger, döndükten sonra yaptıkları açıklamada İsrail’i ağır bir şekilde eleştirdiler. İsrail’in dünkü operasyonla insan haklarını ve uluslararası hukuku çiğnendiği söyleyen milletvekilleri, dört yıldır Gazze’de uygulanan ambargonun kaldırılması için Alman hükümetin girişimde bulunmasını talep ettiler. Sol Parti’den Hamburg milletvekili Mehmet Yıldız, Almanya’nın kendi özel tarihine rağmen İsrail’e eleştirisel yaklaşmasını ve bölgede yaşananlara seyirci kalmamasını istedi.

Öte yandan Alman basınında konuyla ilgili çıkan yorumlarda da, İsrail’e yönelik eleştirilerin ağır bastığı dikkati çekiyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine, İsrail’in dünkü olaydan sonra uluslararası arenada daha da izole olduğunu savunurken, Berliner Zeitung ise ‘katliam ve korkak bir saldırı’ olarak tanımladığı olayın savaş hukuku ile bile açıklanamıyacağını yazıyor ve Ortadoğu’da krizin bu duruma gelmesinin sorumlusu olarak İsrail hükümetini gösteriyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG