Erişilebilirlik

Yaratıcılıkla - Yaşlılık Arasındaki Bağlantı Nedir?


On yıl önce, Ulusal Sanat Vakfı adlı federal daire, yaratıcılıkla- yaşlılık arasındaki bağlantıyı inceleyen bir araştırma başlattı.

Profesyonel bir şefi olan üç koro grubunun katıldığı araştırma birkaç yıl önce sona erdi ama çalışmaya katılan korolar çalışmalarına devam etti ve büyük başarı kazandı.

Washington bölgesindeki 11 koro, “Encore”, Yaşlı Yetişkinler İçin Yaratıcılık Korosu adı altında faaliyet gösteriyor. Korolara katılmak için elemeye katılmak gerekmediği gibi, deneyim de aranmıyor.

Programın kurucusu ve yönetmeni Jeanne Kelly, "Üyelerimizden bazıları hayatları boyunca şarkı söylemiş. Bazıları, mesleklerini yaptıkları veya çocuk yetiştirdikleri için 40 yıl hiç şarkı söylememiş. Bazılarıysa hayatında şarkı söylemeyi hiç denememiş," şeklinde konuşuyor.

Kelly, aynı zamanda Maryland eyaletindeki St. Mary’s Yüksek Okulu’nda yaz programının başkanı. Programa katılan 60 şarkıcı dört gün içinde beş şarkı öğrenmiş.

Jeanne Heather beş yıl önce başlayan yaz kurslarına her yıl katılıyor: "Burada bize sadece müzik değil, şarkı söylemeyi ve daha iyi söylemeyi öğretiyorlar. Müziğe yanlış yerde girdiğiniz zaman kimse size kızmıyor."

Son konser öncesi saatlerce prova yapılıyor. Ancak başka faaliyetler de var.

Bir yıl süren bir fizik tedavi programından sonra koroya katılan Margo Newhouse, program sayesinde daha kolay iyileştiğini söylüyor: "Günün sonunda çok yoruluyordum ama bu sağlıklı bir yorgunluktu. Moralimi yükselttiğinden de hiç kuşkum yok."

Kelly, Encore’u başlatan 2001 tarihli araştırmanın yararlı sonuç verdiğine inanıyor: "Birinci yılın sonunda profesyonel şarkıcılarla çalışma fırsatı bulan koro üyelerinin moralinin yükseldiğini, depresyondan kurtulduğunu gördük. Daha az ilaç kullanıyorlardı. Daha az düştüklerine tanık olduk."

Başlangıçta koroların 150 üyesi varmış. Bugünse üye sayısı 550. Yaş ortalaması 73 ama aralarında 90’ın üstünde olanlar da var.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG