Erişilebilirlik

Yaralanan Suriyeli Muhalifler Lübnan'da Şifa Arıyor


Annesiyle birlikte Suriye'den Lübnan'a kaçarken açılan ateş sonucu yaralanan altı yaşındaki İmran hayatı boyunca sakat yaşayacak
Annesiyle birlikte Suriye'den Lübnan'a kaçarken açılan ateş sonucu yaralanan altı yaşındaki İmran hayatı boyunca sakat yaşayacak

Hükümet karşıtı gösterilerde yaralanan Suriyeliler, kendi ülkelerinde hayatları tehlikeye girdiği için gizlice kaçmayı başardıkları Lübnan’da tedavi olmaya çalışıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell, Lübnan’ın Trablus kentinde Suriyelilerin gizlice tedavi gördüğü bir kliniği ziyaret etti ve neredeyse her yaştan ağır yaralıyla karşılaştı.

Altı yaşındaki İmran kliniğin en genç hastalarından biri. Yürümekte zorlanıyor. Bunun nedenini anlamak hiç zor değil. “Beni vurdular” diyen İmran, annesiyle birlikte Suriye’den kaçmaya çalışırken askerlerin ateş açtığını söylüyor. Olayda annesi yara almamış, ama İmran hayatı boyunca sakat kalacak.

Trablus’taki bu özel klinikte çok sayıda yaralı çocuk yatıyor. Doktorlar kliniğin yerinin gizli tutulmasını istiyor. Hastalar yüzlerini gizliyor. Birçoğu hükümet karşıtı gösterilerde yaralanmış. Kimlikleri açığa çıkarsa ailelerinin işkence görüp öldürülmesinden korkuyorlar.

Bir protestocu mücadelesini internette sürdürmeye kararlı. Suriye’de çekilen videoları internet üzerinden yayıyor. Bize Humus’taki bir cenaze ve protesto gösterisinden video gösteren Suriyeli, videoda arkadaşlarının omuzlarında duran beyaz giysili kişinin kendisi olduğunu ve atılan sloganları kendisinin yönlendirdiğini söylüyor. Sesinin bu tür gösterilere önderlik etmek için çok uygun olduğunu söyleyen gösterici, “Halk artık Esad rejiminin gitmesini istiyor,” diye konuşuyor.

Ancak bu göstericinin şansı dört ay önce yaver gitmemiş ve bir gösteride vurulmuş. Komşu yataktaki hasta onun hayatını kurtarmış ve oldukça tehlikeli bir yolculuktan sonra Lübnan’a getirmiş.

Bu hasta asker kaçağı olduğunu söylüyor. Ordunun halka çok zulmettiğini, yaşlı ya da çocuk ayırt etmeden öldürdüğünü görünce üniformasını atıp kaçmaya karar vermiş.

Yan odada da birçok yaralı yatıyor. Bu Suriyeli, kameramana bacağından çıkarılan kemik parçalarını gösteriyor. “Bu olaylar mezheple ilgili değil” diyen gösterici, asıl iç savaş isteyenin Esad yönetimi olduğunu ve göstericilere karşı tank, top, uçak hiç çekinmeden kullandığını söylüyor. Yaralı gösterici, “Benim Humus’ta kaldığım Baba Amr’da insanların halini görseniz ağlarsınız” diye konuşuyor.

Buradaki yaralılar Suriye’de tedavi görmelerinin imkansız olduğunu, güvenlik kuvvetlerinin sürekli hastaneleri tarayarak eylemcileri tutukladığını söylüyor. Bunlar sadece Lübnan’da tedavi görebilen şanslı bir azınlık.

Suriye’de yaş ayrımı gözetmeyen devlet zulmü, bu klinikte kalanlar gibi çok kişinin geleceklerini karartmaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG