Erişilebilirlik

Yapay Zekanın Son Zaferi


Google'ın Go adlı oyunu oynayan yapay zeka yazılımı AlphaGo, bu oyunda dünya şampiyonu olan Lee Sedol’u yine mağlup etti
Google'ın Go adlı oyunu oynayan yapay zeka yazılımı AlphaGo, bu oyunda dünya şampiyonu olan Lee Sedol’u yine mağlup etti

Google'ın Go adlı oyunu oynayan yapay zeka yazılımı AlphaGo, bu oyunda dünya şampiyonu olan Lee Sedol’u yine mağlup etti. Bir hafta içinde oynanan 5 maçtan dördünü kazanan yazılım, insan karşısındaki zaferini ilan etmiş oldu.

Basın toplantısında konuşan Lee, karşılaşmalar bittiği için üzgünüm ama en çok da kaybettiğim için hayal kırıklığı yaşıyorum dedi.

Güney Koreli şampiyonun, 18 uluslararası Go kupası var. Lee, yeniden AlphaGo ilekarşılaşsa bile, kazanacağından emin değil. Şampiyon bunun nedenini yazılımın yüksek odaklanma kapasitesine bağlıyor.

Lee, insanların yazılım ile aynı seviyede odaklanma kabiliyetine sahip olabileceğine inanmıyor ancak yazılımın insanlardan daha iyi bir oyuncu olduğunu da düşünmediğini belirtiyor.

Eski bir Çin masa oyunu olan Go, en karmaşık oyunlardan biri sayılıyor. Makine ve insanınkarşılaşması olan Lee ve AlphaGo arasında toplam beş maç yapıldı.

2500 yılı aşkın bir geçmişi olan Çin oyunu Go, sayılamayacak kadar çok sayıdaki hamleolasılığıyla en karmaşık oyunlardan biri sayılıyor.Go, kareler şeklinde bölünmüş bir tahta üzerinde, iki oyuncunun siyah ve beyaztaşlarla hamle yapmasıyla oynanıyor ve kazanan oyuncu tahta üzerinde daha büyük bir bölgeyi kontroletmeye başlıyor.

En bilinen ‘Yapay Zeka’ zaferi 1997’de IBM’in geliştirdiği Deep Blue ile Şampiyon Gary Kasparov arasında yapılan satranç maçı.

DeepMind şirketi, AlphaGo için ‘pekiştirmeli öğrenme’ olarak adlandırılan bir yazılım geliştirdi. AlphaGo böylece kendi kendine oyunu oynuyor ve kaybettiği her karşılaşma sonrası hatalarını sistemine işliyor. Böylece deneme-yanılma yöntemiyle kendini geliştiriyor, neredeyse sonsuz olan stratejiler içerisinden en iyi olabilecek hamleyi seçiyor. AlphaGo ayrıca her hamle sonrası strateji olasılıklarını da değerlendiriyor ve kimin kazanıp, kazanmayacağını da tahmin edebiliyor.

Google DeepMind’ın CEO’su, “Daha önce de belirttiğim gibi AlphaGo sayesinde pek çok şey öğrendik ve daha pek çok şey geliştireceğiz,” diye konuştu.

DeepMind AlphaGo’nun sağlık sektöründen akıllı telefonlara kadar yararlı olabilecek gerçek dünya uygulamaları olduğunu söylüyor.

DeepMind CEO’su, ekibinin yazılımı daha fazla oyun oynatarak geliştirmeye mi hedeflediğini ya da bu teknolojiyi halka sunmaya mıçalışacakları konusundadaha kararvermediklerini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG