Erişilebilirlik

'Yapay Zeka Doktoru'


'Yapay Zeka Doktoru'
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:07:25 0:00

Cep telefonu uygulamalarında yapay zekanın en çok kullanıldığı alan sağlık. Dengeli beslenmeden zayıflamaya, pek çok ihtiyaca yönelik uygulama bulunuyor. Silikon vadisinde “start-up” adı verilen yeni kurulan şirketlerin odaklandığı çalışmalardan biri de kişisel yapay zeka doktoru geliştirilmesine yönelik. “Hospital on mobile” adlı uygulama biraz daha özel bir alana yöneliyor: Migren. Kullanıcının migren ataklarını tahmin edebilen uygulamanın geliştirildiği proje ekibinde bir Türk de yer alıyor.

Her an yanınızda taşıyabileceğiniz bir sağlık asistanı. Cep telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama üzerinden, sağlık durumunuzu dakika dakika izleyebilecek bir teknoloji. Size ait verileri, tıbbi geçmişinizi sisteme ekleyerek oluşturulan kişiselleştirilmiş bir mobil doktor.

“Hospital on mobile”, tam da böyle bir cep telefonu uygulaması. Silikon vadisinde farklı üniversitelerle işbirliği içinde geliştirilen içinde Harvard, MIT ve Berkeley Üniversitelerinden araştırmacıların olduğu projenin ekibinde yer alanlardan biri de Özcan Çıkmaz.

Kişisel yapay zeka doktoru olarak nitelendirilebilecek olan bu projenin ayrıntılarını öğrenmek için biz de kendisiyle, benzer sayısız teknoloji uygulamasının çıkış noktası olan Stanford Üniversitesi’nde buluştuk.

"Hospital on mobile "uygulaması şu anda özellikle migren hastalığına odaklanıyor. Nöbetin hastayı ne zaman vuracağı belli olmuyor.

Neyin tetiklediği de hastalara göre farklılık gösteriyor. Bazı hastalarda yediği bir besin, bazılarında ise uykusuzluk migren atağını etkileyebiliyor.

"Hospital on mobile" uygulaması, hastaya ve yaşam tarzına özel verileri, hastanın hikayesini kaydedip onlardan hareketle migreni tetikleyen etmenleri tespit ediyor.

Özcan Çıkmaz bu cep telefonu uygulamasını “Mesela Ahmet Bey son 3 gün içinde 5 saatten az uyursa, stres seviyesi de yüzde 60’ın üzerinde olursa dördüncü gün peynir yediğinde tetikleyici oluyor. Böylece zincir tamamlanmış oluyor. İşte bizim yapay zekamız bu zinciri buluyor. Biz bu zinciri kırarak, ilacı almadan migren atağının gelmesini engellemiş oluyoruz” sözleriyle anlatıyor.

Migrende ilacın doğru zamanda alınması hem ağrının geçebilmesi hem de hastalığın daha sonra ilerleyeceği seyir açısından çok önemli. Söz konusu uygulama migren atağının ne zaman başlayacağına ilişkin bir tahminde bulunarak hastayı da bir anlamda uyarıyor.

Migren kompleks bir rahatsızlık. Bazı durumlarda migreni tetikleyen zincirin tespit edilmesi zor olabiliyor. Bu durumda cep telefonu uygulaması hastanın migren atağının ne zaman başlayabileceğini tahmin ediyor. Bu da hastanın migren ilacını doğru zamanda almasına imkan sağlıyor. İlaç zamanında alındığında da migrenin kronikleşmesinin önüne geçilebiliyor.

"Hospital on mobile" uygulamasına henüz App Store’dan ya da Google Play’den erişim yok. Şu anda ikinci faz denemeleri devam eden uygulamanın Mayıs ayı itibariyle ilk olarak İngiltere’deki Oxford Üniversitesi Hastanesi’nde uygulamaya girmesi planlanıyor.

Hospital on mobile uygulaması şu aşamada migren rahatsızlığı olan kronik hastalar ve sınırlı bir gönüllü grubu ile paylaşılıyor. Ülkelerden gelen talepler doğrultusunda ilk olarak İngiltere ve Fransa’daki sağlık sektörünü hedefleyen proje ekibi çalışmalarını Türkiye’de de duyurmak, güçlü ortaklar bulmak istiyor.

Silikon Vadisi yüzbinlerce teknoloji projesinin çıkış noktası. Bilgisayar şirketi HP’den sosyal medya platformu Instagram’ın kurucularına hatta Tesla’nın kurucusu Elon Musk’a kadar pek çok isim de Silikon Vadisi’nin kalbindeki Stanford Üniversitesi’nden mezun. Öyle ki üniversite “milyarder fabrikası” olarak niteleniyor.

Silikon vadisinde bin bir umutla üretilen her proje yüzde 100 başarılı olmuyor. Hatta istatistiklere göre, kurulan start-upların yüzde 99’u başarısız oluyor. Peki girişimcilikte başarılı olmanın yani o yüzde 1’lik dilimde yer almanın anahtarı ne?

Özcan Çıkmaz’a göre girişimcilikte başarılı olmanın anahtarları rakiplerinni ne yaptığını bilmek, verimli çalışmak, doğru yerde olmak ve elbette sebat etmek.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG