Erişilebilirlik

Yanukoviç'ten Amerika'ya Eleştiri


Devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Rusya'da düzenlediği basın toplantısında
Devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Rusya'da düzenlediği basın toplantısında
Devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Kırım’daki ayrılıkçı hareketin sorumlusunun muhalifleri olduğunu söyledi, ülkenin hala başkomutanı ve cumhurbaşkanı olduğunu tekrarladı.

Yanukoviç’in bu sözleri Ukrayna’dan kaçtıktan sonra gittiği Rusya’daki ikinci açıklaması oldu. Geçici hükümeti “radikaller” olarak niteleyen Yanukoviç, 25 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimleri de yasadışı olarak tanımladı.

Yanukoviç, geçici hükümete 1 milyar dolarlık borç garantisi veren Amerika’yı da sert bir dille eleştirdi, Washington’un “haydutlara para verme” hakkı olmadığını savundu.

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bu hafta içinde Batılı ülkelerin Rusya’ya yaptırım uygulamaya başlayabileceğini söyledi.

Rusya ve Batılı ülkeler Kırım’ın Rus yanlısı güçler tarafından ele geçirilmesi konusunda derin bir görüş ayrılığı yaşıyor.

Fabius, Rusya’ya uygulanacak yaptırımlar arasında bazı Rus ve Ukraynalıların mal varlıklarının dondurulması veya vize yasağı uygulanması var.

Fransız bakan, Rusların Batılı ülkelerin önerilerini kabul etmesi durumunda ise Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Moskova’ya gideceğini ve yaptırımların uygulanmayabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise Amerika’nın önerilerinin darbeden doğan bir durumu devam ettirme amacı taşıdığından şikayetçi oldu.

Moskova ve Yanukoviç, Ukrayna hükümetinin devrilmesini yasadışı olarak tanımlıyor.

Ukrayna’daki durum, Kırım’ın Rusya’ya bağlanma umuduyla 16 Mart tarihinde yapmayı kararlaştırdığı referandumla daha da karmaşık hale geldi. Batılı ülkeler de bu referandumu yasadışı olarak niteliyor.

NATO Pazartesi günü yaptığı açıklamada Polanya ve Romanya gibi üye ülkelerin Ukrayna sınırında keşif uçaklarının devriye gezeceğini duyurdu. Amerika da bölgeye yeni savaş uçakları gönderme hazırlığında.


Bu arada Başkan Barack Obama Çarşamba günü Ukrayna’nın geçici başbakanı Aresniy Yatsenyuk’u Beyaz Saray’da kabul edecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG