Erişilebilirlik

Yanukoviç Görüldüğü Yerde Tutuklanacak


Ukrayna’da devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç hakkında rejim karşıtı göstericilerin öldürülmesinden dolayı tutuklama kararı çıkarıldı

Ukrayna’da devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç için tutuklama kararı çıkarıldı.
İçişleri Bakanlığı’na vekalet eden Arsen Avakov, tutuklama kararını Facebook’ta yaptığı açıklamada duyurdu. Avakov, Yanukoviç’in en son Rusya yanlısı Kırım bölgesinde görüldüğünü, ancak şu anda nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.
Öte yandan Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton, Ukrayna’yı Avrupa’ya yakınlaştırmak isteyen geçici liderlerle biraraya gelmek için bugün Kiev’e gidiyor.

Yapılan açıklamaya göre Ashton, Ukrayna ziyareti sırasında, AB’nin Ukrayna’nın siyasi ve ekonomik istikrara kavuşturulması için yapabileceği yardımları ele alacak.
Ukrayna’da Avrupa Birliği’yle güçlü bağlar kurmak isteyenlerle Rusya’ya yakın olmak isteyenler arasında bölünme sözkonusu.

Ukrayna Parlamentosu Sözcüsü Oleksander Turçinov, dün ülkenin geçici cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Turçinov dün gece yaptığı açıklamada Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’ndaki protestolara değindi ve Avrupa’yı kucaklayacaklarının sinyalini verdi. Turçinov, Avrupalı ülkelerin oluşturduğu aileye yeniden katılmaları gerektiğini belirtti. Rusya’yla olan ilişkilerin önemini unutmamaları gerektiğini söyleyen Turçinov, bu ülkeyle iyi komşuluk ilişkilerine dayanan yeni ve adil bir işbirliği kurmaları gerektiğini vurguladı.

Salı günü yeni hükümeti kurma sözü veren Turçinov, seçimlerin 25 Mayıs’ta yapılmasını planladıklarını da duyurdu.

Öte yandan Maliye Bakanlığı’na vekalet eden Yuri Kobolov, Ukrayna’nın önümüzdeki iki yıl boyunca borçlarını ödeyebilmesi için 35 milyar dolarlık yabancı yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu paranın bir kısmına iki hafta içinde acilen ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Kobolov, yabancı ülkelerin bağışta bulunacakları bir konferans düzenlenmesi çağrısında da bulundu.

Devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç’in destekçisi olan Rusya ise Ukrayna’da giderek kötüleşen durumu değerlendirmek üzere Kiev büyükelçisini Moskova’ya çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kiev’deki gelişmelerin kapsamlı şekilde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Amerika ve İngiltere ise Rusya’yı Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmaması için uyardı. Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Rusya’nın askeri müdahalesinin son derece ciddi bir hata olacağını kaydetti.

Muhalif lider Vitali Kliçko, devrik cumhurbaşkanının, Kiev’de son iki haftada yüz kadar hükümet karşıtı protestocunun ölümüyle sonuçlanan karmaşanın tüm sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Yanukoviç’in partisinden yapılan açıklamada ise muhalif lider, Kiev’i savaş alanına çeviren şiddetten sorumlu tutuluyor.

Ukraynalı protestocular Cumartesi günü Yanukoviç’in makamını ele geçirirken kimileri de devrik cumhurbaşkanının Kiev’in dışındaki gizli malikânesine girdi. Lüks malikânenin bahçesinde bir hayvanat bahçesi de bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG