Erişilebilirlik

Yalova ve Ağrı’da Kıran Kırana Mücadele


30 Mart Yerel Seçimleri sonrası yapılan itirazlar üzerine Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçlarını iptal ettiği 13 kentte Pazar günü sandık başına gidilecek, seçimler yenilenecek. Seçim sonuçları en çok merak edilen iki kent Yalova ve Ağrı

Yerel seçimin ardından ilk sayında Yalova’da seçimi bir oy fakla AKP adayı Yusuf Koçal’ın kazandığı açıklanmış CHP’nin itirazı üzerine yapılan ikinci sayımda ise sandıktan 6 oy üstünlükle CHP adayı Vefa Salman çıkmıştı. AKP’nin itirazı üzerine Yüksek Seçim Kurulu seçimi iptal etti.

Yalova’da yarış AKP ve CHP arasında

30 Mart’ta CHP 27 bin 229, AKP 27 bin 223 oy aldı. Bu oylar toplam geçerli oyların %86,2’sine denk. Seçimde toplam 203 oy alan İşçi Partisi, Hepar ve Doğru Yol Partisi, CHP adayı lehine çekildi. AKP’nin 30 Mart seçimlerinde yine en büyük kozu olan Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz Pazar Yalova’da düzenlediği mitingde ‘Bize karşı ittifak yapıyorlar’ dese de MHP, CHP’li aday lehine çekilmeyerek seçimlere katılıyor. 3390 oy alan MHP adayıyla birlikte 2101 oya sahip HDP ve 1298 oy kazanan Saadet Partisi adayı da seçimlerde yer alacak.

Yalova milletvekili Muharrem İnce’nin gücüne güvenen Cumhuriyet Halk Partisi, bugün Kemal Kılıçdaroğlu’nun düzenleyeceği mitingle iddiasını ortaya koyacak.

Ağrı için BDP ve AKP güç savaşında

1 Haziran seçimlerinde sonucu merakla beklenen bir diğer il ise kuşkusuz Ağrı. Barış ve Demokrasi Partisi, 30 Mart’ta ilke seçimi kazanmıştı. BDP’nin milletvekili adayı Sırrı Sakık, partisinin oylarını neredeyse ikiye katlamış ve 20350 oy alan AKP’li mevcut belediye başkanı Hasan Arslan’ın 201 oy önünde ipi göğüslemişti. Ancak iktidar partisinin itirazı üzerine Yüksek Seçim Kurulu seçimi bu ilde de iptal etti.

Erdoğan: ‘BDP’liler oy vermemeleri için hanımlarını evlere kilitliyor’

Ağrı’da kıran kırana bir seçim mücadelesi var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü Ağrı’da düzenlediği mitingde BDP ve HDP’li siyasetçileri sert bir dille eleştirdi Erdoğan, ‘Sandıkların 15 kere sayıldığı iddiası BDP tarafından pompalanıyor. Maalesef BDP bu yalanı Ağrı içinde yayarak kirli siyasete başvurmuştur. Oysa Ağrı’da oylar bir kez sayıldı. 30 Mart öncesi olduğu gibi şimdi de iftira, yalan ve dedikodu yayıyorlar’ dedi.

BDP’li belediyeleri halka hizmet götürmemekle de eleştiren Erdoğan, ilginç bir iddiayı da gündeme getirdi:

“Doğubeyazıt, pislikten geçilmiyor. Ama hala BDP var. Neden var, çünkü tehdit ediyorlar. Hatta hanım kardeşlerimi kilitliyorlar. Biliyorlar ki sandığa gittiklerinde AK Parti çıkacak.”

Demirtaş: ‘Erdoğan, barış sürecini rehin almaya çalışıyor’

Erdoğan’ın bu sözlerine BDP-HDP cephesi bugün Ağrı’da düzenlediği mitingde yanıt verdi. Seçmenlerin tehdit edildiğini ve kadınların evlere kilitlendiği reddeden BDP Eşbaşkanı Selahatin Demirtaş, Erdoğan’ın iki dönemdir AKP tarafından yönetilen Ağrı’yla ilgili hiçbir hizmetten bahsetmediğini söyledi.

Demirtaş, “Başbakan Erdoğan barış sürecinin devam etmesini istiyorsanız AKP’ye oy verin diyerek Ağrı halkını tehdit etmekten geri kalmadı. Sanki yürüyen bir süreç varmış gibi barış sürecini rehin almaya çalıştı” dedi. BDP’nin bugünkü mitingine aralarında Osman Demirtaş, Gültan Kışanak ve Altan Tan gibi Kürt siyasi hareketinin ağır topları da katıldı.

11 kentte daha ilçe ve belde seçimleri var

Ağrı seçimlerinde 79 bin 353 seçmen oy kullanacak. 30 Mart’ta ayrıca Aydın’ın Buharkent, Bayburt’un Aydıntepe, Bitlis’in Güroymak, Çankırı’nın Şabanözü, Eskişehir’in Mahmudiye, Kastamonu’nun Çatalzeytin, Tokat’ın Yeşilyurt ilçeleriyle, Çorum'un Ortaköy ilçesinin Aştavul Beldesi, Erzincan'ın Tercan ilçesinin Çadırkaya Beldesi, Yozgat'ın Sorgun ilçesinin Eymir Beldesi ve Niğde’nin Bağlama beldesinde seçim yapılacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG