Erişilebilirlik

‘Yabancılar Türkiye’ye Yatırıma Devam Edecek’


‘Yabancılar Türkiye’ye Yatırıma Devam Edecek’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Türkiye ekonomisini Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Michael Davey, yabancıların Türkiye'ye yatırım yapmaya ilgisinin devam edeceği görüşünde

İşadamlarıyla hükümet temsilcileri arasında bir köprü oluşturmayı hedefleyen Uluslararası Anlayış İş Konseyi (BCIU) ile Türk Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (İSPAT) ve YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği hafta başında Türkiye’deki yatırım olanaklarını Amerikalı potansiyel yatırımcılara tanıtmak üzere Washington’da bir konferans düzenledi. Konferansın katılımcıları arasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Michael Davey de bulunuyordu. Davey, Türk ekonomisiyle ilgili beklentilerini ve geleceğe dönük tahminlerini Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Melek Çağlar’ın sorularını yanıtlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Michael Davey, Türkiye’deki faaliyetlerinin büyüyeceği konusunda umutlu olduğunu söyledi:

“Avrupa Yatırım Bankası olarak beş yıldır Türkiye’deyiz, bu süre zarfında Türkiye bizim en büyük ikinci faaliyet noktamız oldu. Biz banka olarak, enerji, imalat, teknoloji ve KOBİ’ler üzerinde yoğunlaşıyoruz. Türkiye’de güçlü bir portföyümüz var ve bunun daha da büyümesini umuyoruz.”

Davey’e göre, Türkiye’deki fırsatlar olası zorluklardan daha fazla:

“Türkiye’de hemen hemen her konuda yatırım fırsatı var. Bu yüzden bizim için hangi alanda yatırım yapacağımızı belirlemek önem kazandı. Biz Türkiye’deki uluslararası finans kaynaklarına mobilite kazandırmayı hedefliyoruz. Ülkedeki bankacılık sektörü güçlü olsa da, Türkiye’ye uluslararası finans getirmek de önemli, ancak bu konuda 2008 mali krizinden bu yana zorluklar yaşanıyor.”

Michael Davey, son zamanlarda Tükiye’de yaşanan siyasi gelişmelerin mevcut ve olası yatırımlara etkisi konusundaki görüşlerini de şöyle açıkladı:

“Demokrasi, doğru ve sağlam yatırımlar için temel bir koşul. Türkiye’de de demokratik temeli sağlam olan dinamik bir siyasi süreç var. Üç önemli seçimin bulunduğu bir dönemden geçerken, elbette siyaset de hızlı gelişiyor, bu da yatırımcılar da kaygı oluşturdu, ancak yerel seçimler sonrasında piyasaların yeniden istikrar kazandığını gördük. Bu da elbette yatırımlar açısından olumlu bir durum.
Davey, Türkiye’nin önündeki iki önemli seçimin; cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin de yatırımları etkilemeyeceği görüşünde:

“Elbette yatırımcılar kimin iktidarda olacağını, hükümetin uzun vadede ne tür politikalar izleyeceğini bilmek ister. Dolayısıyla seçim sürecinde bazıları bekle-gör yolunu seçerken bazıları da yatırımlara devam edecek ve hatta büyük ölçekli yeni yatırımlar yapacaktır.”

IMF, son dönemdeki genel görünüm raporlarında Türkiye gibi yükselen piyasaların eski performanslarının gerisinde kalacağı öngörüsünde bulunuyor. Peki bu durum yatırımları nasıl etkiler? Davey’e göre dikkate alınması gereken uzun vadeli projeksiyonlar:

“Türkiye için yapılan kısa dönem büyüme tahminleri geçen yılın altında. Ancak uzun vadedeki görünüm hala oldukça iyi. IMF’nin son raporunda da kırılgan ekonomilere vurgu yapılıyor, bu çerçevede Türkiye açısından dikkat çekilen cari açıklar ve sermayeye erişim gibi sorunlar bir kez daha dile getiriliyor. Ancak Türkiye’nin borç oranı yönetilebilir seviyede, mali açıdan iyi yönetiliyor bu iki unsur da yeni yatırımların devamından yana bir ağırlık oluşturuyor.”

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye direktörü Michael Davey, yabancı yatırımcılara Türkiye için şu çağrıyı yapıyor:

“Türkiye’ye gelin ve görün. Türkiye, yabancı yatırım istiyor ve hükümet bunu teşvik ediyor. Yatırımlar için birçok fırsat var. Özellikle de enerji sektörü yatırımlar için ideal fırsatlar sunuyor. Türkiye enerji konusunda dışa fazlasıyla bağımlı ve hükümet bunu değiştirmek için yeni yatırımlar yeni yollar arıyor. Ayrıca imalat sektörü de artık ileri teknoloji kullanıyor, bu alanda AR-GE’ye büyük kaynaklar ayrılıyor. Türk yatırımcılar bu alanlara yatırım yapıyor ve bunlara yabancılar da eklenebilir.”

Michael Davey, önümüzdeki genel seçimlerde iktidar değişikliği olsa bile Türkiye’deki yatırım politikalarının devam edeceği görüşünde:

“Türkiye, yatırımlar açısından iyi fırsatlar sunan dinamik bir ekonomi. Bu noktaya gelmek için son 10 yılda önemli bir reform sürecinden geçti ve bu süreç mutlaka devam edecektir.”

Davey, Türkiye’nin son mali krizden olumsuz etkilenmeden çıkmasını reformlarla sağlamlaştırılan altyapıya bağlıyor ve Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayanların bu sağlam altyapıya dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG