Erişilebilirlik

Washington Post Muhabiri Gazetesine Döndü


İran’ın 545 gün hapiste tuttuktan sonra bu ay ortasında serbest bıraktığı Amerikalı-İranlı gazeteci Jason Rezaian, serbest kalışının ardından duygu yüklü bir törenle gazetesi Washington Post’a geri döndü.

Gazetenin Washington’daki yeni merkez binasının açılışı vesilesiyle düzenlenen törene ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katıldı.

Kerry’nin konuşmasından önce yoğun alkışlarla kürsüye gelen Rezaian, İran’da hapiste tutulduğu 18 ay boyunca kendisini sorgulayan İranlı yetkililerin, kendisine, akıbetinden gazetesinin haberinin olmadığını ve serbest kalması için Amerikan hükümetinin parmağını bile kıpırdatmayacağını söylediğini anlattı.

Konuşması sırasında gözyaşlarını zor tuttuğu gözlenen Rezaian, özgürlüğüne kavuşmasına katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Gazeteci, “Diğer hiçbir ülke, sıradan bir vatandaşı için bu kadar çok uğraşmazdı. Bunu biliyorum” diyerek, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Amerikalı diplomat Brett McGurk’ün serbest bırakılması için yürüttüğü müzakerelerdeki çabalarını özellikle övdü.

Bakan Kerry de, Rezaian’ın serbest kaldığı günün bakanlığı dönemindeki en mutlu anlarından biri olduğunu belirtirken, kendisi de Vietnam’da savaşmış eski bir asker olarak, “geride hiçbir arkadaşını bırakma” şeklindeki askerlik ilkesine atıfta bulundu.

Konuşmasında, dünya genelinde basın özgürlüklerini engelleyen hükümetleri sert eleştiren Kerry, “Hiçbir hükümet, ne kadar gösteriş veya başarı sahibi olursa olsun, vatandaşlarının inandıklarını dile getirmelerine izin verilmediği ya da onları etkileyen olaylar ve kararlar hakkında bilgi edinmeleri engellendiği müddetçe kendisini büyük olarak adlandıramaz” dedi.

Bakan Kerry, “Şunu vurgulamak isterim, özgür ve bağımsız basının olmadığı bir ülkenin övünecek hiçbir tarafı yoktur. Gazetecilik yapmak, doğruları bildirmek bir suç değildir, bir kamu hizmetidir” diye konuştu.

ABD ve İran vatandaşı olan Rezaian, İran’da casusluk yaptığı suçlamasıyla bir buçuk yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyordu. İki ülke arasında varılan tutuklu değişim anlaşması kapsamında bu ay Rezaian ile birlikte diğer 4 Amerikalı tutuklunun daha İran’dan çıkışına izin verilmişti. Buna karşılık ABD de 7 İranlı tutukluyu serbest bıraktığını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG