Erişilebilirlik

WikiLeaks Son Bombayı Japonya’da Patlattı


Amerikan devletinin resmi kriptolarını ele geçirip parça parça yayınlayan WikiLeaks internet sitesi, Washington’un Japon yetkili ve şirketlerini de izlemeye aldığını ortaya koyuyor.

WikiLeaks sitesinde yayınlanan kripto dökümlerinde Japonya’da 35 şirketin, bakanlıkların, ya da Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından belirlenmiş bireyleri izlemeye aldığı görülüyor.

İzleme faaliyetleri, Başbakan Şinzo Abe’nin göreve ilk başladığı 2006 yılına kadar gidiyor. WikiLeaks’te yer alan basın açıklamasında, izleme faaliyetlerinin özellikle ABD-Japonya ilişkileri, ticari görüşmeler ve iklim değişikliği stratejisi üzerine odaklandığı bildiriliyor.

Ayrıca bu faaliyetlerle elde edilen bilgilerin Amerika’nın istihbarat ortakları olan Avustralya, İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda’yla da paylaşıldığı belirtiliyor.

Amerika ve Japonya, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana iki müttefik ülke.

Tokyo hükümeti, istihbarat faaliyetleriyle ilgili bir resmi açıklama yapmadı.

WikiLeaks Haziran ayında da NSA’in son üç Fransa Cumhurbaşkanı’nı izlemeye aldığını duyurmuş, bu iki ülke arasında diplomatik gerginlik yaşanmıştı. Amerika ve Fransa arasındaki ikili ilişkilerse 1700’lü yıllara dayanıyor.

2013’te de WikiLeaks, NSA’in Almanya Başbakanı Angela Merkel’in özel telefon konuşmalarını dinlediğini ortaya çıkarmıştı. Olay Başbakan Merkel’i de zor durumda bırakmış ve bir siyasi skandala yol açmıştı. Almanya bunun üzerine resmi inceleme başlatmış ve soruşturma memurlarını Washington’a göndermişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG