Erişilebilirlik

WikiLeaks Kurucusu Assange İngiliz Anayasa Mahkemesinde


WikiLeaks Kurucusu Assange İngiliz Anayasa Mahkemesinde
WikiLeaks Kurucusu Assange İngiliz Anayasa Mahkemesinde

Julian Assange, cinsel tecavüzle suçlandığı İsveç'e iade edilmesi kararına anayasa mahkemesinde itiraz etti

Julian Assange, cinsel tecavüzle suçlandığı İsveç'e iade edilmesi kararına anayasa mahkemesinde itiraz etti.

Mahkeme, iadeyi talep eden İsveçli savcının bu yetkiye sahip olup olmadığına karara verecek.

Assange’in avukatları, tutuklama kararının mahkeme veya yargıç tarafından değil de savcı tarafından çıkarıldığı için geçersiz olduğunu savunuyor.

Stokholm hükümetinin avukatları ise, İsveç’te savcılık makamının adli süreçte önemli rolü olduğunu ileri sürerek, tutuklama kararına uyulmasını istiyor.

Duruşmanın iki gün sürmesi ve anayasa mahkemesinin kararını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor. Mahkeme, savcının iade yetkiye sahip olmadığına karar verirse Assange serbest bırakılacak.

Suçlamalar Wikileaks için gönüllü çalışan iki kadının ifadesine dayanıyor. İsveç'e iade edilmesi durumunda, kamuoyuna açıkladığı gizli Amerikan belgelerinden ötürü, Assange’in yargılanmak için Amerika’ya gönderilmesi de mümkün.

40 yaşındaki sanık suçlamayı reddediyor cinsel tecavüz iddiasının; gizli belgelerin Wikileaks sitesinde yayınlanmasına misilleme olduğunu öne sürüyor.

İngiliz anayasa mahkemesinin temyiz talebini reddetmesi halinde Assange'ın Strasburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor.

Julian Assange Amerika ve başka ülkelere ait yüz binlerce gizli askeri ve diplomatik belgeyi İnternet‘te yayınlayarak şimşekleri üzerine çekmişti.

Amerikalı yetkililer, gizli belgelerin yayınlanmasının, diplomatik haber kaynaklarının yanı sıra, insan hakları ve demokrasi eylemcilerinin hayatlarını tehlikeye düşürdüğünü savunmuştu.

Rus RT kanalı (Russia Today, Bugün Rusya) geçen hafta Julian Assange’in kanal için özel bir program yapacağını açıklamıştı. Kremlin’e yakınlığıyla bilinen kanal, Assange’in programı, ev hapsinde tutulduğu İngiltere’de hazırlamakta olduğunu bildirdi.

İngilizce yayın yapan uydu kanalı, Assange’in ünlü kişilerle yapacağı sohbetlerden oluşan programın ilk bölümünün Mart ayında yayınlanacağını bildirdi. "Moskova Raporu" adlı haftalık program 30 dakikalık bölümler halinde 2,5 ay yayınlanacak.

24 saat yayın yapan ve 450 milyon kişiye hitap ettiğini öne süren RT televizyonu, uluslararası konularda Rusya’nın görüşlerini duyurmak amacıyla 2005 yılında kurulmuştu.

Öte yandan Wikileaks kurucusunun, bu ayın sonlarında, ünlü Amerikan çizgi dizi programı The Simpsons'ın 500'üncü bölümünde yer alacağı öğrenildi. Assange, programda Simpson ailesinin yanına taşınan yeni komşuyu canlandıracak.


XS
SM
MD
LG