Erişilebilirlik

Wikileaks Belgeleri Berlin'de de Deprem Etkisi Yarattı


Amerika Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, 11 Kasım 2010'da Güney Kore'deki G-20 zirvesinde biraraya gelmişti
Amerika Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, 11 Kasım 2010'da Güney Kore'deki G-20 zirvesinde biraraya gelmişti

WikiLeaks adlı internet sitesinin Amerika’nın gizli diplomatik yazışmalarını yayınlaması tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. Belgelerin siyasi deprem etkisi yarattığı başkentlerden biri de Berlin.

WikiLeaks sitesinin belgelerini kaynağını ve doğruluğunu inceledikten sonra yayınlama kararı alan Alman haber dergisi Der Spiegel, bugün piyasaya kapağında‚ “Gizli Perde Aralanıyor-Amerika Dünyayı Nasıl Görüyor?” manşeti ile çıktı.

Der Spiegel, konuyla ilgili ilk haberleri de Pazar akşamından itibaren dünya kamuoyuna sızdırdı. Dergide yer alan bilgilere göre, WikiLeaks sitesinin yayınladığı toplam 250 bin belgenin 1719'u Almanya ile ilgili. Söz konusu belge ve notların Berlin’deki Amerikan Büyükelçiliği tarafından derlendiği, çoğunun da doğrudan eski Büyükelçi William Timken ve 2009’dan bu yana burada bulunan Büyükelçi Philip Murphy’in imzasını taşıdığı ifade ediliyor.
Belgelere göre, Almanya’yı yöneten siyasetçiler Amerikan diplomatlarından kötü not alıyor, konuyla ilgili değerlendirmelerde kısmen küçük düşürücü ifadeler kullanılıyor. Buna göre, Almanya Başkanı Angela Merkel "rizikoya girmeyen, hayal gücü eksik ve değişikliğe cesareti olmayan bir siyasetçi". ABD’li diplomatların, "teflon" benzetmesi yaptığı Merkel, "uluslarası zirveleri iç politikada puan toplayabilmek için bir araç" olarak görüyor. Siyasi yorumculara göre, “teflon“ ABD’li diplomatlar arasında hakkında söylenenlerden etkilenmeyen ve vurdumduymaz politikacılar için kullanılan bir tabir.

Belgelere göre ABD'li diplomatların olumsuz görüş bildirdikleri bir diğer isim ise Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle. ABD Büyükelçisi Philip Murphy imzalı gizli değerlendirmelerde, liberal FDP partisinin lideri de olan Westerwelle, "yeteneksiz, fikirlerinde derinlik olmayan, agresif ve kendini beğenmiş biri" olarak tanımlanıyor.

Westerwelle’nin ABD’ye mesafeli olduğu, bakanlık koltuğuna ise karar yetkisi olmadığı ve sadece Başbakan Merkel’in altında yer aldığı için oturabildiği de ifade ediliyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton belgelerin yayınlanmasının öncesinde Cuma günü Westerwelle’yi arayarak. Şimdiden özür dilediğini belirtmişti. Berlin Büyükelçisi Murphy’nin de Westerwelle ile bir araya geldiği ve konuyla ilgili doğrudan bilgi verdiği açıklandı.

Gazetelere ve belgeleri yayınlayan Der Spiegel’e de konuşan Murphy özür dilemeyi düşünmediğini, bu gibi yazışma ve değerlendirmelerin diplomaside doğal sayılması gerektiğini söyledi. Murphy, WikiLeaks sitesine ‚inanılmayacak kadar kızgın’ olduğunu da açıkladı.

Bu kapsamda Berlin’deki siyasi çevreleri şok eden bir diğer olay ise, belgelere göre ABD’nin Alman hükümetine çok yakın bir köstebeğinin bulunması. Belgelerde ‚genç ve yükselmek isteyen bir siyasetçi’ olarak tanımlanan ve koalisyon ortağı liberal FDP’li olduğu ima edilen, ancak adı açıklanmayan bir politikacının hükümetin kurulmasından bu yana ABD’li diplomatları bilgilendirdiği ve çeşitli politik sırları aktardığı bilgisi de yer alıyor.

Berlin’de söz konusu siyasetçinin kim olabileceği yönünde spekülasyonlar sürerken, Federal Hükümet WikiLeaks belgeleri hakkında ve verilecek tepki konusunda izleyeceği çizgiyi saptadı. Hükümet, WikiLeaks’ın tüm uyarılara rağmen belgeleri açıklamasını kınayan ve Washington’un bu konudaki tavrını sonuna kadar desteklediklerini bildirirken, Dışişleri Bakanı Westerwelle’de belgeler sonucunda Alman-Amerikan ilişkilerinin zarar görmeyeceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG