Erişilebilirlik

Wi-Fi Bağlantı Hızını Arttıracak Yeni Gelişmeler


Wi-fi Bağlantı Hızını Arttıracak Yeni Gelişmeler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Araştırmacılar, wi-fi bağlantılarının hızını yükseltecek yeni gelişmelere imza atıyor.

Hepimizin kullandığı kablosuz internet bağlantısı wi-fi, radyo dalgalarını kullanır. İnternet ağını kullanan herkesin aynı bant genişliğini kullanması ise en büyük sorundur.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nden Ton Koonen, “Mevcut kablosuz internet ağlarının sorunu, tüm binada sadece tek anten olmasıdır. Bu anten tüm binaya internet hizmeti vermeye çalışır. Binadaki herkes aynı antene erişim sağlamak, dolayısıyla aynı anteni paylaşmak zorundadır,” diyor.

Yeni sistem ise mekandaki alıcıdan yayılan farklı ışık huzmelerini kullanıyor.

Işık huzmeleri o kadar odaklı ki, ışınların önünü elinizle kesmeniz mümkün.

Ancak her sinyal kişiye ait. Başkasıyla paylaşmaya gerek yok.

Araştırmacı Fausto Gomez-Agis, “Bu dalga boyu, alıcının yerine göre konumlandırılıyor. Masa başındaki kullanıcıyı başka bir yere oturtmak isterseniz, kullanıcıya erişmesi için yeni bir dalga boyu göndermemiz gerekiyor,” diyor.

Her ışık huzmesi, aslında bir internet ağı.

Uzman Koonen, “Kablosuz internet ağı wi-fi’a alternatif başka bir sistem geliştirdik. Veri alışverişi için ışınları kullanıyoruz. Her ışın, çok yüksek kapasiteli bir kanal işlevi görüyor. Fiber optik bağlantının kabloya ihtiyacı olmayanı gibi düşünebilirsiniz,” şeklinde konuşuyor.

Bu da şu anda kullandığımız wi-fi bağlantısının 300 katı yüksek hız anlamına geliyor.

Koonen, “Şu anda saniyede 112 gigabit hıza erişmiş durumdayız. İçinde 5 gigabaytlık yüksek kaliteli video görüntüsü olan bir DVD’niz olduğunu düşünün. Bu, 40 gigabit demektir. Bu DVD’lerin bir saniye içinde tek bir ışınla iletildiğini düşünebilirsiniz,” diyor.

Bu sistem hem düşük maliyetli, hem de wi-fi bağlantısından daha güvenli çünkü ışınların aşırı derecede odaklı olması, ağa siber saldırı düzenlemeyi engelliyor.

Uzmanlar, beş yıl içinde bu teknolojinin yaygınlaşacağını tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG