Erişilebilirlik

What a Couple’s Arguing ‘Style’ May Say About Their Marriage


What a Couple’s Arguing ‘Style’ May Say About Their Marriage
What a Couple’s Arguing ‘Style’ May Say About Their Marriage

Yazıyı okuyun ve dinleyin. Sonra Alıştırmalar bölümündeki bağlantıları tıklayarak soruları cevaplayın


(Ses dosyasini indirmek için bu link'i sag tiklayip, menüden Kaydet maddesini seçiniz: MP3'ü indirmek için)

Rachel Valltos and Evan Sapperstein are dentists who share an office and a life together. In nine years of marriage, they have built not just a successful dental practice, but also, a family.

Rachel and Evan laugh about the last time they argued at their Washington-area home. He wanted her attention. So did one of their three children. Evan yelled at the child.

Rachel told Evan that he was the one acting like a baby. That only brought more yelling, which Rachel ignored.

“In the heat of the argument, I usually will back away because I want to avoid confrontation, you know, in front of the children. But I always have plans to go back and have a discussion about it later.”

Rachel and Evan made peace. But researchers might describe the way she dealt with the argument at first as a withdrawal strategy.

A team at the University of Michigan recently published a study of how married couples fight. They also looked at how different “styles” of arguing might predict the future of a marriage.

The findings appeared in the Journal of Marriage and Family.

The study followed 373 couples over 16 years. 46% of them had divorced by the final year in 2002.

The couples were asked at four different times to report on their most recent conflict. First, they had to agree on which conflict was their most recent.

The husbands and wives each had to choose from a list of behaviors to describe the strategies they used. The list included behaviors like calm discussion, listening and trying hard to find out the other person’s feelings.

The list also included behaviors like yelling, using insults, walking away or not communicating – in other words, the silent treatment.

Assistant professor Kira Birditt led the study.

“The husbands were more likely to use the constructive strategies like discussing the problem, finding solutions, and wives were more likely to use those destructive or withdrawal strategies.”

But Professor Birditt says the study found that over time, wives became less destructive in the way they argued. Husbands stayed the same.

“It looked like wives got better at dealing with conflict over time using the fewer destructive and withdrawal strategies.

”She says the researchers also found that different combinations of strategies may help predict whether a couple will stay together. The chances decrease if only one partner uses constructive strategies.

“Try as you might to use the constructive strategy, you have to have both partners using that strategy.”

So now back to Evan and Rachel. We spoke with Dr. Sapperstein just after he finished a long, difficult root canal on a patient. If he had to choose between another operation like that or a fight with his wife? “Oh, definitely, the root canal.”

--------------------------------

1. Vocabulary Skills:

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

2. Main Idea:

Improve your English comprehension skills with this activity! Open

3. Facts:

Improve your English by learning the facts! Open

4. Listening Skills:

Click here to improve your English language listening skills! Open

5. Expand Your English Skills:

Expand your English language skills with this activity! Open

Bir Çiftin Tartışma Stilinin Evlilikleri Hakkında Verdiği İpuçları

Dişçi Rachel Valltos ve Evan Sapperstein çifti hem muayenehanelerini hem de hayatlarını paylaşıyor. Valltos ve Sapperstein dokuz yıllık evlilikleri boyunca sadece başarılı bir iş değil aynı zamanda bir aile kurmayı başarmışlar.

Washington yakınlarında oturan Rachel ve Evan son tartışmalarını gülümseyerek hatırlıyor. Evan, Rachel’ın dikkatini çekmek istiyor. Üç çocuklarından biri de. Evan çocuğa kızıp bağırıyor.

Rachel esas bebek gibi davrananın Evan olduğunu söylüyor. Bu sözler bağrışmanın artmasından başka işe yaramıyor. Rachel umursamıyor.

”Tartışmanın en ateşli yerinde genellikle kendimi geri çekiyorum çünkü o anda çocukların önünde eşimle yüzleşmek, eşime meydan okumak istemiyorum. Ancak hep konuya sonra geri dönüp yeniden konuşmak için plan yapıyorum.”

Rachel ve Evan sonunda barışıyor. Araştırmacılara göre Rachel’ın ilk sergilediği tartışma stili geri çekilme stratejisi olarak tanımlanıyor.

Michigan Üniversitesi’nden bir ekip bir süre önce evli çiftlerin nasıl tartıştıklarıyla ilgili bir araştırma yayınladı. Uzmanlar araştırma kapsamında farklı tartışma stillerinin bir evliliğin geleceği konusunda ne gibi ipuçları verebileceğini inceledi.

Araştırmanın sonuçları Journal of Family and Marriage (Ail eve Evlilik Dergisi) dergisinde yayınlandı.

Araştırmada 16 yıl boyunca 373 çift izlendi. Araştırmanın son yılı olan 2002’de çiftlerin yüzde 46’sı boşanmıştı.

Çiftlere dört farklı zamanda son tartışmaları hakkında sorular soruldu. Öncelikle çiftlerin hangi tartışmanın son tartışmaları olduğuna karar vermeleri gerekiyordu.

Eşlere, davranış biçimlerinin anlatıldığı bir listeden kullandıkları stratejiyi seçmeleri istendi. Listelenen davranış biçimlerinden bazıları sakin tartışma, dinleyici konumunda olma ve diğer kişinin neler hissettiğini anlama.

Listede ayrıca bağırma, aşağılama, sırtını dönme ve iletişim kurmama, yani bir başka değişle sessizliğe bürünme gibi davranış biçimleri de yer alıyor.

Araştırma Yardımcı Profesör Doktor Kira Birditt liderliğinde gerçekleştirildi.

”Erkeklerin, sorunu enine boyuna ele alma, çözüm arama gibi yapıcı stratejiler kullanırken kadınların geri çekilme gibi yıkıcı stratejileri kullandığını gözlemledik.”

Ancak Profesör Birditt zaman içinde kadınların tartışma sırasında daha az yıkıcı stratejiler kullandıklarını, erkeklerinse değişmediklerini söylüyor.


”Kadınların zaman içinde yıkıcı stratejilere daha az başvurdukları ve sorunlarla başa çıkmada daha ustalaştıklarını gördük.”

Uzman ayrıca farklı stratejilerin birlikte kullanılmasının bir çiftin evliliği sürdürüp sürdürmeyeceğini tahmin etmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Bir çiftin birlikte kalma şansı, eşlerden sadece birinin yapıcı stratejiler kullanması durumunda azalıyor.

”Yapıcı stratejilerin işe yaraması için her iki eşin de bu stratejileri kullanması gerekiyor.

”Evan ve Rachel’a geri dönersek, Doktor Sapperstein’le hastalarından birine uzun ve zor bir kanal tedavisi uyguladıktan hemen sonra konuştuk. Hangisini tercih ederdi, böyle zor bir kanal tedavisini mi yoksa eşiyle tartışmayı mı?

”Kesinlikle kanal tedavisini tercih ederim.”

XS
SM
MD
LG