Erişilebilirlik

‘Başbakan Kutuplaştırıcı Siyasetten Vazgeçmeli’


Amerika İlerleme Merkezi uzmanı Michael Wertz
Amerika İlerleme Merkezi uzmanı Michael Wertz

Amerika İlerleme Merkezi uzmanı Michael Wertz’e göre, “Başbakan Erdoğan, kazandığı bu seçim zaferini devam ettirmek için kutuplaştırıcı stratejilerden, basın ve Internet özgürlüklerini kısıtlamaktan vazgeçmeli ve barış sürecini sürdürmeli”

Türkiye, son yılların en tartışmalı ve gergin seçimine tanık olurken, Adalet ve Kalkınma Partisi bir önceki yerel seçimlere göre Türkiye genelindeki oy oranını yedi puan yükseltmeyi başardı. Ancak buna rağmen, seçim kampanyalarının yarattığı gergin ortam, seçimin üzerinden çok az bir zaman geçmiş olması itibariyle henüz giderilmiş, ülkede ortaya çıkan kutuplaşma havası giderilmiş değil. Seçimleri izlemek üzere Türkiye’ye giden Amerikan İlerleme Merkezi uzmanlarından Michael Werz, Amerika’nın Sesi’ne seçim sonuçlarını ve bunun Türk siyasetine olası yansımalarını değerlendirdi.

Melek Çağlar - Seçim sonuçlarının ortaya koyduğu tablo için neler söylenebilir?

Michael Werz - Başbakan Erdoğan ve lideri olduğu AKP son seçimlerde hala halkın büyük bir kesimine hitap ettiğini gösterdi. Bunda da partinin geniş çaplı halka inen faaliyetleri etkili oldu. Başbakan Erdoğan, kazandığı bu seçim zaferini devam ettirme anlamında toplumdaki derin görüş ayrılıklarını gidermeli ve kendisi de yürüttüğü kutuplaştırıcı stratejilerden vazgeçmeli. Bunun için de basın ve Internet özgürlüklerine getirilen kısıtlamalar kaldırılmalı ve Kürtlerle barış süreci sürdürülmelidir.

Melek Çağlar - Seçim sonuçları Başbakan Erdoğan’ın gücünü nasıl etkiledi?

Michael Werz - Yerel seçimler, Erdoğan’ın meşruluğunu yeniledi ancak bu Başbakan için kısa dönemli bir zafer. Eğer seçim kampanyası süresince yaptığı gibi hukuku hiçe saymaya, ifade özgürlüğünü kaale almamaya devam ederse Erdoğan’ın meşruiyeti uzun soluklu olmayacaktır.

Melek Çağlar - Seçim sonuçlarını iktidar ile muhalefet partilerinin doğruları ve yanlışları açısından değerlendirdiğinizde nasıl bir durum çıkıyor ortaya?

Michael Werz- AKP hala bir siyasi hareket olarak sahip olduğu enerjiyi sandıklarda oya dönüştürebiliyor. Ana muhalefet partisi, hükümetin medyaya uyguladığı kısıtlamaların yarattığı zor bir ortamda kendisinden beklenenin altında bir performans sergiledi. Ancak mevcut krizden CHP daha fazla oy alarak çıkabilmeliydi.

Melek Çağlar - Seçimler sonrasında Türkiye siyasetini nasıl bir dönem bekliyor?

Michael Werz - İleriye dönük olarak bakıldığında en iyi senaryo, Başbakan’ın ve AKP’nin söylemini yumuşatmasıdır -- ki bu, Türk toplumundaki kutuplaşmayı gidermede olumlu rol oynayacaktır. Ekonomideki yavaşlama ve sürdürülebilir durumda olmayan cari açıklar dikkate alındığında bu söylem değişikliği daha da fazla önem kazanıyor. Daha kötü bir senaryo ise medya mensuplarına yönelik tacizin, Başbakan’ın kutuplaştırıcı söyleminin, siyasi maksatlı soruşturma ve vergi cezalarının ve muhafazakar kanada yönelik misilleme amaçlı tutuklamaların devamıdır. Bu tür bir yönelim Türkiye’deki belirsizlik döneminin devamı anlamına gelir ve Türkiye’nin uluslararası toplum ve yabancı yatırımcılar nezdindeki konumunu zayıflatır. Ancak gelinen nokta da ikinci senaryo daha muhtemel görünüyor.

Michael Wertz hakkında ayrıntılı bilgi: http://www.americanprogress.org/about/staff/werz-michael/bio/

Amerika İlerleme Merkezi Türkiye analizi: http://www.americanprogress.org/issues/security/report/2014/03/27/86603/turkey-in-turmoil/
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG