Erişilebilirlik

Washington’da IŞİD Zanlısı Polis Yakalandı


Amerika Adalet Bakanlığı başkent Washington’da görevli bir ulaştırma polisinin IŞİD’e destek verme girişimi nedeniyle gözaltına alındığını açıkladı.

Washington Metrosu’nda görevli 36 yaşındaki Nicholas Young, gizli görevdeki Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanına yaklaşık 250 dolar değerinde hediye kartlarını vermekle suçlanıyor. FBI’a göre Young, irtibat kurduğu FBI ajanının, IŞİD’e militan toplamak için kullandığı SMS hesabı bulunduğunu düşünüyordu.

Yeminli ifadede, 2003’ten bu yana polis olan Young’ın 2011’de Libya’ya gittiği ve Libya’yı ikinci kez ziyaret etmeye çalıştığı belirtildi. Ayrıca ifadede Young’ın 2014’te IŞİD’e katılmak istediğini söyleyen gizli görevdeki FBI ajanıyla 20 kez buluştuğu kaydedildi.

Young’ın 2010’dan bu yana FBI’ın takibinde olduğu da vurgulandı.

Yetkililer, Young’ın hareketlerinin Metro ulaşımına tehdit oluşturmadığını belirtiyor.

Norveç’ten hapis cezası

Öte yandan Norveç, Ağustos 2014’te IŞİD’e katılan iki kişiye hapis cezası verdi.

Oslo’daki mahkeme, savcının talebi doğrultusunda Pakistan asllı Norveç vatandaşı 46 yaşındaki Hasan Ahmed’i 6 yıl, 23 yaşındaki Çeçen asıllı Rus İdrisoviç Magomadov’u da 7,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, söz konusu kişilerin IŞİD’in terör saldırılarına net bir şekilde katkıda bulunma planı olduklarını kaydetti.

Magomadov’un Suriye’de daha uzun kalması ve Norveç’e döndükten sonra da IŞİD ile bağlarını koparmadığı için daha fazla ceza aldığı belirtildi.

Mahkeme tutanaklarında Ahmed ve Magomadov’un, Suriye’ye birlikte gittiği ve IŞİD’in eğitim programlarına katıldığı, örgüte bağlılık belirttikleri kaydedildi.

Ahmed ve Magomadov, geçen yıl Oslo’da yakalanmıştı.

Boko Haram’a yeni lider

IŞİD, Batı Afrika bağlantısı Nijerya merkezli Boko Haram’ın artık yeni lideri olduğunu belirtti.

Naba adlı haftalık dergisinde IŞİD, Batı Afrika valisi olarak nitelediği Ebu Musab el Bernvi olarak tanıttığı kişi ile röportaj yayınladı.

Boko Haram geçen yıl IŞİD’e bağlılık bildirmişti.SITE adlı istihbarat örgütü, derginin Boko Haram’ın eski lideri Ebubekir Shekau ile ilgili bilgi vermediğini kaydetti.

Shekau, en son Mart ayında yayınlanan bir videoda görülmüş ve “benim için son geldi” demişti.

SITE’ye göre el Barnavi, 2015 Ocak’ta Boko Haram’ın sözcüsü olarak ilan edilmişti.

Boko Haram 2009’dan bu yana Nijerya’nın kuzeyinde İslam devleti kurmak için savaşıyor. Boko Haram, örgüt ile savaşmak için ortak güç kurun Nijer, Çad ve Kamerun’a da saldırılar düzenliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG