Erişilebilirlik

Washington'da Gündem Rusya Soruşturması ve Vergi Kesintileri


Washington'da Gündem Rusya Soruşturması ve Vergi Kesintileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Amerika Başkanı Donald Trump, bu haftaya büyük bir zaferle başladı. Senato, geçtiğimiz Cumartesi, Trump’ın önerdiği vergi kesintilerini kabul etti. Ancak Rusya soruşturması kapsamında yargılanan Michael Flynn’in Cuma günü suçunu kabul etmesi, Trump’ın başını ağrıtacağa benziyor.

Senato, Başkan Trump’ın ekonomik gündeminin temel taşı olan vergi yasasını kabul etti.

Bunun hemen öncesindeyse, Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn, Rus yetkililerle temasları konusunda Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) yalan söylediğini itiraf etti. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu üyesi Demokrat Adam Schiff’e göre bu durum kaygı verici: “Ruslar, Donald Trump’ın başkan seçilmesine yardım ediyor. Hemen ardından Başkan Obama, seçimlerimize müdahale ettiği gerekçesiyle Rusya’ya yaptırım uyguluyor. Ve Flynn, Ruslar’a ‘Seçim kampanyamıza yardım ettiğiniz için uygulamaya koyulan yaptırımlara tepki göstermeyin. Biz bu konuyu halledeceğiz’ diyor. Ve sonra da yalan söylüyor.”

Trump’ın avukatları, Flynn’in itiraflarının sadece kendisini bağladığını ve başkanın Rusya konusundaki tavrının değişmediğini söylüyor.

Başkan Donald Trump, “Ortada bir işbirliği olmadığı görülüyor. Böyle bir şey kesinlikle yok. Dolayısıyla çok memnunuz,” şeklinde konuştu.

Flynn, geçen yılki başkanlık seçimleri sırasında ve sonrasında, Trump’ın yakın çevresinin kilit isimlerinden biriydi.

Şimdi asıl merak edilen şey, Trump’ın eski danışmanı Flynn’in, Rusya soruşturması özel savcısı Robert Mueller’a hangi bilgileri aktardığı.

Eski Adalet Bakanı Michael Mukasey, “Spekülasyon yapmak tamamen yersiz. Ben bu itirafın altında başka şeyler olduğunu düşünmüyorum,” diyor.

Temsilciler Meclisi Üyesi Adam Schiff ise, “Flynn’in yönetimden başka isimleri de suçlayacağına inanıyorum. Ama bunun, başkana kadar uzanıp uzanmayacağını bilmiyorum,” şeklinde konuştu.

Rusya soruşturması kızışmaya devam ederken, Trump yasalaşmaya bir adım daha yaklaşan vergi kesintilerine odaklanıyor: “Herkes çok daha mutlu olacak. Bu ülkenin, vergi kesintileri ve indirimine ihtiyacı var.”

Vergi reformu üzerinde uzlaşma sağlanması için Cumhuriyetçiler’in, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçen farklı yasa metinlerini birleştiren bir uzlaşma tasarısı hazırlaması gerekiyor. Cumhuriyetçiler yeni yasanın, ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini savunurken Demokratlar, yasanın sadece zenginlere yarar sağlayacağını ve Amerika’nın ulusal borcunu 20 trilyon dolar arttıracağını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG